20 maart 2019 om 03:00
Luister naar

Column Janneke Burger: Ben ik een Fixed Parent?

Kinderen zijn ware meesters in nieuwe dingen. Steeds is er iets nieuws dat ze doen, uitproberen, oefenen. Tegelijk is het ene kind daar heel wat gemakkelijker in dan het andere kind. Het ene kind is net Pippi en zegt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Het andere kind zucht: ‘Maar dat kan ik helemaal niet’.

In de afgelopen jaren hebben orthopedagogen daar de termen Growth en Fixed Mindset op geplakt. Ben je iemand die graag iets wil leren en zichzelf ook ziet als iemand die zich ontwikkelt? Of heb je toch een vrij vast beeld van jezelf, en zit daar niet zoveel verandering in? Orthopedagogen (en de meeste andere mensen) zien het liefst mensenkinderen met een Growth Mindset.

Maar … doen we dat zelf eigenlijk wel? Ik ben afgelopen jaar veertig geworden en ik merk zomaar dat ik wat Fixed ben (geworden). Zomaar denk ik: ‘Nee, hoor dat doe ik niet. Dat past niet bij me.’ En hoe vaak denk jij: ‘Help, nee, dát kan ik écht niet!’? Hoe vaak zien je kinderen eigenlijk een Fixed Parent?

De zomervakantie is zo’n moment om weer even in de Growth–stand te gaan. Zo ging ik vorig jaar rodelen. Mijn kinderen krijgen nog steeds de slappe lach als ze eraan terugdenken. Want ja, ik deed het. Maar zó langzaam dat ik aan het einde van de baan vijf chagrijnige rodel­sleetjes achter me aan had. En afgelopen zomer reed ik met de vouwwagen door heuvelachtig landschap. Heel hard riep ik: ‘Jongens, willen jullie even tegen me roepen, wat ik altijd tegen jullie zeg als júllie iets niet durven?’ En jaar hoor, daar kwamen ze met de tekst uit Spreuken: ‘Wie zichzelf overwint, is sterker dan wie een stad inneemt.’

Fixed in de Bijbel, die Burgers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.