© Dirk Kerstens

Klanten steken interieur café De Witte in vrolijke kleuren

In café De Witte op de Gemeenteplaats verwelkomen vrolijke en kleurrijke tafereeltjes aan het plafond tegenwoordig de klanten. Daar tekenen de cafébezoekers zelf voor, want jong en oud mag zich creatief uitleven in de kroeg.

Bart Roggeman

Peter Vereycken nam in oktober vorig jaar de populaire kroeg op de Gemeenteplaats over en wil zonder veel te veranderen hier en daar enkele eigen accenten leggen. Zo wordt het plafond onder handen genomen. “Eigenlijk zitten mijn vrouw en een klant hierachter. Zij vonden dat we iets moesten doen aan dat lelijke, geelbruine plafond”, lacht de ­cafébaas.

“Het aartslelijke plafond was me écht een doorn in het oog”, lacht echtgenote Ann. “Eerst dachten we het gewoon wit te schilderen, maar het bestaat uit losse panelen en dat zou niet zo goed lukken. Aan de toog werd het een ­gespreksonderwerp en zo smeedde ik met een van de klanten het plan om de panelen afzonderlijk door de klanten te laten beschilderen.”

“Zij mogen hun creativiteit op de panelen botvieren. Wie zich geroepen voelt, krijgt zo’n plafondtegel mee naar huis om ons nadien te verrassen met het resultaat. Er is maar een voorwaarde: geen voetbal, politiek of onnozelheden. Anders krijg je tien logo’s van voetbalclubs of gekleurde slogans aan het plafond. Het moet ludiek blijven”, vertelt Peter.

Intussen prijkt er al een vijftiental kleurrijke en gehandtekende tegels aan het plafond. Jozef Defossé, de klant die mee in het ‘complot’ zat, leverde met ‘Sunrise’ de primeur. Ook schepen Jenne Meyvis, die in zijn vrije tijd zijn tekentalent etaleert met zijn eigen comic website ‘The Fat Hummingbird’, leverde al een bijdrage. Hij erfde de artistieke microbe van zijn vader, kunstenaar Zjos Meyvis die uiteraard ook niet mag ontbreken. Achter de toog springt van zijn hand een landschap in 3D in het oog.

Cafébaas Peter wijst nog op een andere, leuke plafondtegel waar hij best trots op is. Boven de toog prijkt een portret van hem. “Een van de klanten had een foto genomen en aan een kennis van hem, die meer artistiek is aangelegd, gevraagd het portret te maken. Ik vind het erg geslaagd. Dus ook wie zelf niet zo’n teken- of schildertalent is, kan zo best wel een bijdrage leveren. Ik kijk er echt naar uit wat er nog allemaal gaat volgen.”