© Karel Hemerijckx

Eerste Limburgse strooibos voor dieren: "In alle rust afscheid nemen"

Wie een overleden huisdier laat cremeren, kan vanaf september in Hasselt de assen uitstrooien in een dierenstrooibos. “Dat voorkomt dat mensen hun overleden kat of hond zonder meer begraven in de tuin”, zegt schepen van Dierenwelzijn Joost Venken (Groen). “Dat mag wel, maar het is zeker geen goede oplossing en is bovendien onderworpen aan een aantal strenge regels.”

Dirk JACOBS

Hasselaren kunnen binnenkort terecht achter de begraafplaats van Kiewit in de Zwartvennestraat om de assen van hun huisdieren uit te strooien. Hasselt is in Limburg het eerste stadsbestuur dat een strooibos voor dieren opent. Andere gemeenten die dit aanbieden zijn Oostende en Zwijndrecht. Wel zijn er vier dierencrematoria in onze provincie, met name in Bilzen, Sint-Truiden, Lommel en Lummen. Die bieden vaak ook als service aan dat de assen er uitgestrooid kunnen worden op een strooiweide.

Rust

“We willen mensen met dit strooibos de kans geven om dat in alle rust te doen op een moment dat ze zelf verkiezen en er ook klaar voor zijn”, legt schepen Venken uit. “De relatie huisdier-mens is immers de jongste decennia dusdanig veranderd dat veel baasjes er niet langer voor kiezen hun geliefde dier achter te laten bij de dierenarts of het zelf te begraven in de tuin, maar om het te laten cremeren. Het gebeurt in een serene sfeer en de assen kunnen nadien mee naar huis of verstrooid worden op een daartoe voorziene strooiweide bij het crematorium. Het strooibos biedt een kans om dat in alle rust van de natuur te doen. We voorzien een stuk grond vlak naast het kerkhof, vlakbij het natuurdomein Kiewit, in de Zwartvennestraat. Het gaat over een vrij open bosje, dat eigendom van de stad is en niet op de een of andere manier beschermd of in pacht gegeven is. Een gedeelte van dit bos krijgt nu de bestemming van strooibos. Er is nu al een afsluiting tussen het kerkhof en het bos en het strooibos zelf zal netjes worden afgemaakt met kastanjehouten hekwerk. Dat is relatief goedkoop, ecologisch verantwoord en het verstoort de sfeer in het bos niet.”

Gedenkplaatje

Wie zijn huisdier wil uitstrooien, moet dat, met het bewijs van crematie, melden bij de dienst Dierenwelzijn van de stad. “Na die melding zorgen wij voor een gedenkplaatje dat wordt achtergelaten als herinnering aan het dier. Die kleine, uniforme gedenkplaatjes verzamelen we op een plank die uit de grond zal steken. We willen voorkomen dat we anders een allegaartje van kruisjes, leibanden en speeltjes gaan vinden. Het doel is een plaats te hebben waar sereniteit en rust heersen.”

De afbakening van het strooibos en andere installatiekosten bedragen om en bij 3.000 euro.