Luister naar

'Beoordeel politiegeweld volgens andere richtlijnen'

Nieuws
Er komt mogelijk een aparte juridische status voor agenten die ervan verdacht worden ten onrechte geweld te hebben gebruikt tijdens hun werk.
Elsbeth Stoker redactie vk
maandag 18 juni 2018 om 03:00

Den Haag

Bijvoorbeeld: een agent die een verdachte doodschiet, kan nu nog vervolgd worden voor doodslag. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is het ook mogelijk om de agent te vervolgen voor ‘schending van de geweldsinstructie’. Daarop staat een maximumstraf van drie jaar. Voor doodslag is de maximale celstraf vijftien jaar.

Dat staat in een wetsvoorstel dat na de zomer wordt behandeld in de Tweede Kamer. De politie is blij met het kabinetsplan. Ook hoopt de politie snel op de invoering van een zogenoemde ‘blauwe kamer’, een speciale rechtbank die wordt bemand door vaste rechters die gespecialiseerd zijn in politiegeweld.

De discussie over de berechting van politiegeweld laaide enkele jaren geleden op. Aanleiding is niet het geweld dat de politie gebruikt – dat blijft al jaren min of meer gelijk – maar het toenemend aantal procedures tegen agenten. Volgens advocate Magrete van der Steeg, die beroepsmatig alle zaken tegen agenten volgt, is de toename van het aantal strafzaken vooral het gevolg van een kritischer benadering.

‘Niet alleen door het OM, ook door de familie van de slachtoffers’, zei de advocate eerder tegen de Volkskrant. In verschillende zaken werd via een zogenoemde artikel 12-procedure het gerechtshof verzocht om de officier van justitie op te dragen alsnog vervolging in te stellen. Nabestaanden kunnen jaren later nog zo’n procedure starten.

In vakblad Blauw pleit de Rotterdamse politiechef Frank Paauw ervoor om een maximale termijn in te stellen voor het opstarten van zo’n procedure. ‘Het hangt altijd als een dreigende wolk boven je hoofd. Dat geeft onrust bij agenten.’

Een andere aanleiding voor het wetsvoorstel is een veroordeling uit 2015. Een agent uit Kerkrade werd veroordeeld tot twee jaar cel voor het schieten op een bijrijder van iemand die van een ramkraak wordt verdacht. Collega-agenten waren door de uitspraak ‘verbijsterd’. De meeste mensen die tijdens hun werk een inschattingsfout maken, belanden niet in de gevangenis, was de redenering. In hoger beroep werd de Limburgse agent alsnog vrijgesproken, omdat er sprake was van noodweer, aldus het gerechtshof.

Afgelopen december werden eveneens twee agenten veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, omdat ‘ze grote fouten maakten, met ernstige gevolgen’ bij de arrestatie van Mitch Henriquez in juni 2015. Wat de rechtbank betreft was de aanhouding van Henriquez rechtmatig. Hij verstoorde de openbare orde. Ook mochten de agenten in die situatie geweld gebruiken, aldus de rechter. ‘Een politieman kan immers niet zeggen: de arrestant verzet zich, de arrestatie lukt niet, dan gaat hij maar naar huis.’ Maar de agenten gingen wel te ver, onder meer door het langdurig toepassen van een nekklem, aldus de rechtbank.

Agenten vinden het momenteel lastig te verkroppen dat ze langs dezelfde meetlat worden gelegd als burgers. De politie is immers bevoegd om geweld te gebruiken. Dat wordt in sommige situaties zelfs van hen verwacht. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt politiegeweld met het wetsvoorstel te ‘decriminaliseren’.

Maar er kwamen eerder ook kritische reacties. Volgens de Raad voor de Rechtspraak lijkt het voorstel ‘vooral symbolisch te zijn’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.