© Belga

Borgloon, Heers, Herstappe, Tongeren en Wellen stappen samen in politiezone Haspengouw

Tongeren -

De nieuwe politiezone in Zuid-Limburg gaat Haspengouw heten. Dat kwamen de burgemeesters unaniem overeen tijdens de opstartvergadering. De gemeenteraden moeten nog wel hun goedkeuring geven. De zone is meteen de derde grootste in Limburg.

De nieuwe politiezone is een samensmelting van de PZ Tongeren/Herstappe en de gemeenten Borgloon, Heers en Wellen. De gemeenten Kortessem en Alken - die ook deel uitmaakten van de PZ Kanton Borgloon - gaan naar de PZ LRH.

LEES MEER. Alken kiest voor politiezone LRH: “We kunnen niet blijven wachten”

Vorige week vrijdag stelde hoofdcommissaris Geert Luypaert - hij blijft de chef in de samengesmolten politiezone - de nieuwe organisatiestructuur voor. “Doel is te investeren in personeel om zo aan de inwoners een sterke en efficiënte dienstverlening te kunnen aanbieden die inspeelt op ieders behoeften en verwachtingen. Door de krachten en kennis te bundelen en nieuwe gespecialiseerde profielen aan te werven, zal de nieuwe politiezone meer en beter gewapend zijn om de toekomstige uitdagingen aan te gaan in een steeds complexer wordende samenleving. Kortweg, de slagkracht wordt groter,” aldus HCP Geert Luypaert.

Geert Luypaert blijft ook de hoofdcommissaris in de samengesmolten politiezone Haspengouw.© Dirk Roefflaer

De aanwervingen gaan geleidelijk aan gebeuren. Daarover is er ook nog overleg met de vakbonden.

Kantoren

Intussen is ook beslist dat de administratieve zetel van de toekomstige politiezone het politiecommissariaat van Borgloon wordt. In Tongeren zal de operationele zetel zijn gevestigd. Ook de politionele antennes in Borgloon, Heers, Wellen en in het Praetorium van Tongeren blijven behouden.

LEES MEER. Wellen en Heers volgen Borgloon naar politiezone met Tongeren

De PZ Haspengouw is op 1 januari 2025 een feit. Net als de uitbreiding van de PZ LRH. Na de uitbreiding van de PZ Tongeren/Herstappe zal Luypaert - hij volgde in 2019 politiebaas Tony Verlackt op - de baas worden over een 135-tal manschappen. Bedoeling is dat er daar op termijn nog bijkomen. Daarmee maakte de politiezone Haspengouw de top drie - samen met LRH en CARMA - van grootste korpsen in Limburg compleet.  (mm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer