EUROPA LEAGUE. Milan en Atalanta dollen met tegenstand, Anderlecht-doelwit mist, nederlaag voor Arsenal

© REUTERS

De supporters van Arsenal zullen de vijfde speeldag in de groepsfase van de Europa League niet snel vergeten. De Engelse traditieclub leed een pijnlijke 1-0 nederlaag in Keulen. Ook Everton ging onderuit, zij het nog wat pijnlijker. Atalanta kwam met 1-5 winnen in Engeland. Milan won met dezelfde cijfers thuis van Austria Wien.

vtvn

Voor de Gunners moest het allemaal niet meer zo erg want met tien punten na vier speeldagen waren ze al zo goed als zeker van de volgende ronde. Op bezoek bij Keulen bracht Arsène Wenger dan ook vooral reservespelers binnen de lijnen. De Bundesliga-club heeft het al het hele seizoen bijzonder lastig, ook Europees, maar er kwamen toch 50.000 supporters naar het RheinEnergieStadion. Dat daverde op zijn grondvesten toen Sehrou Guirassy op het uur een penalty omzette en zijn club zo een 1-0 overwinning bezorgde. Al bij al toch pijnlijk voor Arsenal...

In de stand doet Keulen plots weer helemaal mee om Europees te overwinteren. Het telt nu zes punten, evenveel als Rode Ster Belgrado dat 0-0 speelde tegen BATE Borisov. De Wit-Russen tellen vijf punten. Bij Rode Ster kon Anderlecht-doelwit Richmond Boakye deze keer niet scoren. Een kwartier voor tijd kreeg hij nochtans een uitstekende kopkans. Hij stond alleen in de zestien maar had blijkbaar teveel naar Lukasz Teodorczyk gekeken en kopte over.

In de groep van Zulte Waregem leed Lazio Roma zijn eerste puntenverlies. In het eigen Stadio Olimpico,

, kwamen de Biancocelesti niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Vitesse. Lazio-aanvaller Luis Alberto wiste vlak voor rust een vroeg doelpunt van Bryan Linssen uit. Jordan Lukaku speelde de hele wedstrijd.

Lazio was al zeker van groepswinst, terwijl Vitesse Europees al uitgeschakeld was. De Italianen tellen nu dertien punten, de Eredivisie-club slechts twee. Nice is zeker van plek twee met negen punten, Zulte Waregem telt vier punten.

Na de uitschakeling van Vitesse heeft Nederland voor het eerst in bijna twintig jaar na de winter geen enkele vertegenwoordiger meer in de Europese competities. Het gebeurde voor het laatst in het seizoen 1998-1999 dat alle Nederlandse clubs al voor de winterstop klaar waren in Europa.

Milan schoot niet erg goed uit de startblokken tegen Austria Wien.

. Het San Siro mocht echter al snel juichen want amper vijf minuten later hingen de bordjes alweer gelijk dankzij Ricardo Rodríguez. André Silva en Patrick Cutrone maakten er voor rust nog 3-1 van. Na rust legden Silva, met zijn zesde Europa League-doelpunt, en opnieuw Cutrone de 5-1 eindcijfers vast.

Milan is zeker van groepswinst en de bijhorende kwalificatie voor de volgende ronde. AEK Athene, dat 2-2 speelde tegen Rijeka, is tweede met zeven punten. Austria Wien en Rijeka hebben vier punten.

Timothy Castagne mocht bij Atalanta de rechterflank op- en afhollen en voelde zich in zijn sas in die rol. Na tien minuten kreeg de 21-jarige Castagne te veel ruimte. Met een knappe schijnbeweging zette hij Keane in de wind, waarna hij Cristante (13.) op zijn wenken bediende. De eenmalige Italiaanse international nam het Belgische geschenk in dank aan: 0-1. Everton dreigde één keer in de eerste helft. Tom Davies verschalkte Atalanta-doelman Berisha, maar verdediger Toloi keerde het schot met het hoofd van de lijn. Atalanta kreeg meteen na de pauze een strafschop na een overtreding van Ashley Williams op Cristante. Everton-doelman Robles stopte de elfmeter van Alejandro Gomez. Voorbij het uur werd Cristante (64.) bij een hoekschop weinig in de weg gelegd en kon hij met het achterhoofd zijn tweede van de avond tegen de netten koppen. Op aangeven van Rode Duivel Kevin Mirallas, die 77 minuten meespeelde bij Everton, zette Sandro Ramirez de Toffees ook op het scorebord. In de slotfase moest de thuisploeg de kelk tot op de bodem ledigen. Invallers Robin Gosens (86.) en Andreas Cornelius (88. en 90.+4) legden de 1-5 eindstand vast.

Nog in Groep E won Olympique Lyon makkelijk met 4-0 van Apollon Limassol. Mouctar Diakhaby en Nabil Fekir voor rust, en Mariano en Myziane Maolida na de koffiepauze zorgden voor de Franse doelpunten in het Groupama Stadium. In de stand leiden Atalanta en Lyon met elf punten, zij zijn zeker van een plek in de zestiende finales. Apollon (3) en Everton (1) zijn uitgeschakeld.

Hoffenheim is toch wel verrassend uitgeschakeld in de Europa League. De Duitsers gingen op het veld van Braga met 3-1 onderuit en kunnen een plek bij de top twee in Groep C vergeten. Marcelo Goiano opende na één minuut al de score voor de Portugezen. Mark Uth gaf Hoffenheim hoop maar twee goals van Fransérgio deden de Duitsers de das om.

Hoffenheim is nu laatste in de groep met amper vier punten uit vijf wedstrijden terwijl Braga de dans leidt met tien punten. Loedogorets (8) en Basaksehir (5) strijden nog om plek twee.

Real Sociedad stond voor de altijd lastige plaatsing naar Rosenborg en kon zich in Noorwegen geen misstap veroorloven. De Basken leken lang af te stevenen op een punt en bijhorende kwalificatie, maar gaven dat laatste in het slot nog iets meer glans. Mikel Oyarzabal scoorde in de 90e minuut de beslissende goal, goed voor een 0-1 zege. Adnan Januzaj kwam niet van de bank bij Sociedad.

In de stand is Sociedad tweede met twaalf punten, eentje minder dan Zenit. De Russen waren met 2-1 te sterk voor FK Vardar, dat nog geen enkel punt pakte. Rosenborg is met vier punten uitgeschakeld.

De Belgische Bosniër Deni Milosevic leek met het Turkse Konyaspor op weg naar de zege, nadat Skubic (82.) tegen Marseille de score had geopend vanaf de stip. De Franse bezoekers maakten de partij vol met tien veldspelers, maar kwamen na een ongelukkige owngoal van Moke wel nog op gelijke hoogte. In groep I is Salzburg daardoor zeker van groepswinst. De Oostenrijkers klopten Guimaraes met 3-0. Marseille (7 ptn), Konyaspor (5 ptn) en Guimaraes (4 ptn) komen nog in aanmerking voor de tweede stek.

De Spaanse ploegen in de Europa League zorgen altijd voor spektakel. Athletic Bilbao pakte in Groep J een broodnodige overwinning thuis tegen Hertha Berlijn. De Baskische club kwam twee keer op achterstand maar pakte uiteindelijk de drie punten door met 3-2 te zegevieren. Inaki Williams scoorde in de 82e minuut de winning goal voor Bilbao, dat nu tweede is met acht punten. Österlunds leidt met tien punten, Luhansk heeft er zes en Hertha vier.

Ook in de wedstrijd van Villarreal in Groep A zagen de aanwezig supporters vijf doelpunten. De Spanjaarden waren op het veld van Astana op achterstand gekomen door een doelpunt van ex-Anderlechtspeler Junior Kabananga. Via één doelpunt van Daniel Raba en twee goals van Cedric Bakambu liep Villarreal echter 1-3 uit. Patrick Twumasi kon nog milderen tot 2-3. Villarreal gaat in de stand aan kop met elf punten, Slavia Praag telt er acht, Astana zeven en Maccabi één.