© Fred Debrock

DISCUSSIE. Schoolvakantie gaat laatste weken in: is uw kind nu al klaar om de boekentas weer vast te pakken?

De grote vakantie is nu meer dan zes weken bezig, en het is nog meer dan twee weken voor de schoolpoort open zwaait. Is uw kind nu al klaar om stilaan weer de boekentas te vullen, zoals sommige specialisten suggereren? Of mag het nog eindeloos doorgaan?

ph

Met de volle twee maanden schoolvakantie, in de praktijk duurt ze nog een stuk langer, wordt de jeugd in ons land verwend. Maar het kan nog langer: in Finland bijvoorbeeld gaat het makkelijk naar 10 of 11 weken. In Nederland en Duitsland is zes weken de norm, en bepaalde delen van Nederland maken zich nu klaar voor de grote terugkeer, maandag.

Een belangrijke factor in zo’n lange vakantieperiode is de creativiteit van papa en mama om opvang te zoeken. Maar wat ook telt: het verlangen van de kinderen zélf om na een periode van spelen en genieten weer te leren, samen vanalles te ondernemen, weer wat structuur in de weekdagen te brengen. Ook onder pedagogen zijn er voorstanders om de vakantie korter te maken.

Wat vindt u? Is de 8 weken een minimale behoefte voor schoolgaande kinderen? Of zijn ze na 6 weken echt wel uitgerust en klaar voor nieuwe uitdagingen en nieuwe leerstof? En wat met die ‘vrijgekomen’ tijd als de grote vakantie écht korter zou worden?

Reageer via onderstaand invulformulier. Een selectie van de reacties bundelen we in de krant van vrijdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER