© Joren De Weerdt

N-VA wil leiding nemen over coalitievorming: "Als informateur Heist uit impasse halen"

In Heist-op-den-Berg is een week na de verkiezingen nog steeds geen nieuw bestuur op de been. De N-VA vindt dat het al lang genoeg geduurd heeft en wil met Jan De Haes als informateur een nieuw elan in de onderhandelingen brengen door alle partijen opnieuw te consulteren en de hinderpalen op te lijsten.

Bert Provoost

"De gemeenteraadsverkiezingen zijn nu een week voorbij. Ik stel vast dat in Heist-op-den-Berg de grootste partij (CD&V, nvdr.) er tot op heden nog niet in gelukt is om een coalitie tot bestuur op de been te brengen. Ook al lijkt een oplossing misschien eenvoudig, toch is in Heist vandaag niet alles wat het lijkt."

"Het lijkt me nu zinvol en wenselijk om een poging te ondernemen om uit deze impasse te geraken. Dat lukt alleen als alle puzzelstukjes eerlijk en oprecht op tafel gelegd worden. Daarom heb ik zonet het initiatief genomen om de partijen opnieuw te consulteren. Alleen zo zullen de mogelijke openingen dan wel hinderpalen opgelijst kunnen worden. Alleen zo zal een gedragen coalitie een eerlijke kans krijgen. Het is m’n ambitie om na deze informateursronde een voorstel te brengen van waaruit inhoudelijke samenwerkingsbesprekingen kunnen worden opgestart", zegt De Haes.

"Zonet heb ik een e-mail gestuurd aan de partijen met bovenstaand verzoek, met concrete datumvoorstellen en met de vraag om snel een afspraak in te plannen. Wat betreft communicatie zal ik aan de partijen die toezeggen vragen om alle berichtgeving via mijn kanalen te laten verlopen", zegt hij.

Jan De Haes kwam op als lijstduwer voor N-VA bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen en is sinds een jaar gedeputeerde bij de provincie. CD&V was bij de jongste verkiezingen na fors verlies nog nipt de grootste partij, maar heeft net als N-VA tien zetels veroverd.

Lees meer over de stand van zake in deze analyse: Waarom Heist-op-den-Berg als enige in het arrondissement nog geen coalitie kon vormen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER