© Joris Herregods

Ruim honderd boeken geschreven, maar wie kent Hilde Smeesters?

Als kind wilde Hilde Smeesters (55) dolgraag schrijfster worden. Inmiddels ruim honderd (!) titels verder, oogst ze als Mathilda Masters vooral succes met De Keukenprins van Mocano, een fictiereeks voor kinderen. Maar de Borgerhoutse is op de Boekenbeurs ook te gast in andere gedaantes.

Ilse Dewever

321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt, Het complete Ketnet Kookboek of Vraag het aan Singer: al deze titels vloeiden uit de pen van Hilde Smeesters. Na omzwervingen bij verschillende media – eerst op de marketingafdeling, later als journalist – schreef ze als late dertiger haar eerste boek.

Publiceren blijft voor velen een droom, maar jij hebt hem ook waargemaakt. Hoe heb je dat aangepakt?

Ik heb altijd al willen schrijven, maar tussen droom en daad staan nogal wat bezwaren, vaak financiële. In 2002 publiceerde ik al eens een kinderboek, De TV-mama, maar daarna ging ik weer gewoon aan het werk. Ik geraakte aan de slag in de media, en zo kwam ik in de uitgeverswereld terecht. Zo ben ik boeken beginnen schrijven voor anderen. Aanvankelijk vooral kookboeken, maar al gauw ook doe-het-zelfboeken. Toen in 2009 de serie Code 37 aansloeg op tv, groeide bij de uitgever het idee om er een boekenreeks aan op te hangen. Op basis van de personages uit de serie verzon ik nieuwe verhalen. Zo sloeg ik de weg van de fictie in. Dat lag me, ik voelde meteen dat er meer in zat.

En zo werd Tille Vincent geboren, je eerste pseudoniem.

Ik was op dat moment ook doe-boeken aan het schrijven voor Ketnet, en omdat de schandalen uit Code 37 en de wereld van kinderen nogal ver uit elkaar liggen, wilde ik die reeksen graag gescheiden houden. Toch ligt dat pseudoniem niet zo ver van wie ik ben. Als herinnering aan mijn grootmoeder Mathilde wilden mijn ouders mij bij de geboorte inschrijven als Tille, maar dat mocht niet van de ambtenaar van de burgerlijke stand. En Vincent is de familienaam van mijn man.

Hoe zag Mathilda Masters het levenslicht?

Op een dag vroeg uitgeverij Lannoo me de aanzet te geven voor een kinderboek. Ik kwam al vlug uit bij ‘de Keukenprins van Mocano’. Dat antwoordde mijn dochter immers op de vraag met wie ze wou trouwen. Zo ontstond het verhaal van het jongetje Max, dat met zijn tante Kokkie inwoont in de keuken van een gevangenis. Het Geheim achter het Fornuis, het eerste deel, was meteen een schot in de roos. Omdat dit mijn eerste eigen boek was, eentje voor kinderen bovendien, wilde ik graag een aparte naam, los van mijn werk voor volwassenen. Na de verengelsing van mijn familienaam werd dat dus Mathilda Masters.

Inmiddels schrijf je onder die naam ook razend populaire weetjesboeken.

Omdat ik heel nieuwsgierig ben, en wetenschap graag van een andere kant bekijk, vind ik dat heel leuk om doen. Jakkes, 101 walgelijke weetjes en 321 superslimme dingen lopen als een trein. Die laatste reeks is inmiddels aan acht landen verkocht. Kinderen steken er bijvoorbeeld van op hoe maka’s zich verdedigen, maar ook dat ze ondertussen scheetjes laten. Louize Per- dieus, die de boeken illustreert, brengt die humoristische knipoog ook over in haar tekeningen.

Onder de naam Tille Vincent vat je met Anna ook een reeks voor young adults aan. Ga je nu voluit voor het fictieboek?

Ja. Ik hield me lang verborgen als ghostwriter, maar nu ben ik schrijfster. Ik voel dat ik momenteel kan doen waar ik als kind van droomde. Mijn moeder zei wel: “Schrijfster word je niet, dat ben je”, maar dat klopt niet helemaal. Schrijven is inspiratie én transpiratie. Een roman voor volwassenen zit er evenwel niet in. Ik heb mijn draai gevonden in het segment fictie voor kinderen en jongvolwassenen.

Toch heb je over de meest diverse onderwerpen heel aardige boeken geschreven. Hoe leef je je zo snel in een onderwerp in?

In de eerste plaats vertel ik graag verhalen. Omdat ik als schrijver verschillende petten opzet, helpt het om onder meerdere namen te schrijven. Over één onderwerp schrijven ligt me minder, zo zit ik niet in elkaar. Toch draait het, los van de diverse genres, allemaal om hetzelfde: ik schríjf. Zie het als een actrice die toneel speelt, maar soms ook zingt of een show presenteert. En wat ik ook schrijf, een boek in opdracht of eigen werk, het blijft míjn invulling.

Intussen volg je ook lessen illustratie in avondonderwijs. Verwelkomen we straks Mathilda Masters, de illustratrice?

Naast schrijven heb ik als kind ook altijd graag getekend, maar naderhand had ik het daar te druk voor. Nu mijn zoon en dochter het huis uit zijn, is er plots weer tijd en goesting. Intussen merk ik ook hoe hard ik dat tekenen gemist heb. Eens ik in het illustreren mijn eigen stem gevonden heb, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat ik er iets mee zal doen. Misschien stap ik met mijn tekeningen wel naar een uitgever. Schrijven of tekenen, het ligt niet zo ver uit elkaar. Eerst is er een concept, dat begint dan te rijpen, en zo ontstaat er – Pippi Langkous-gewijs – een boek.

Je 106de!

Hilde Smeesters signeert bijna dagelijks op de Boekenbeurs, van 28/10 tem 11/11 in Antwerp Expo. Info: www.mathildamasters.be

INFO

de grote ontsnapping mathilda masters | lannoo | 296p

321 superslimme dingen over dieren mathilda masters | lannoo | 311p

de grote dilemma - anna tille vincent| van halewyck | 280p