Tot 88 liter water per vierkante meter, tientallen straten blank en woning onbewoonbaar na blikseminslag: zware onweersbuien veroorzaken schade

De stevige regenbuien en het onweer van donderdagavond hebben vooral in Limburg en Antwerpen straten blank gezet en schade veroorzaakt. In Lanaken viel een recordhoeveelheid regen en in Meerle (Hoogstraten) is een woning onbewoonbaar verklaard na een blikseminslag.

jth, cn, maw, mtm

LIMBURG

Het onweer en de aanhoudende stevige regenval van donderdagavond heeft verspreid over de provincie tot heel wat ondergelopen straten geleid.

In Lanaken is in één uur tijd (tussen 19 en 20 uur) maar liefst 88 liter water per vierkante meter gevallen. Een record, meldt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). Heel wat straten, een tiental kelders en openbaar domein kwamen onder te staan. In deelgemeente Veldwezelt liep er water binnen in een woonkamer. “Wadi’s, goed onderhouden rioleringsbuizen en bewoners die hun eigendommen met zandzakken hadden beveiligd, hebben erger voorkomen. Dat na een half uur de intensiteit van de regenval minderde hielp ook.”

“Onze straat staat volledig onder water”, zegt Jules, een inwoner van de Eikelenweg. “Dat is niet de eerste keer. Sommige bewoners hebben een garage met aflopende inrit. Ze zullen wellicht wel weer water in de kelder hebben. Bij ons sijpelt wat water binnen, maar het valt goed mee.”

(lees verder onder de foto)

De Eikelenweg liep weer onder water.© rr

In Maasmechelen liep het kruispunt van de Rijksweg met de Ringlaan en de Rodenbachlaan aan de verkeerslichten onder water. Het verkeer moest er stapvoets verder. De Blindestraat in Beverst (Bilzen) stond ook weer onder water, iets wat wel vaker voorkomt bij felle regen. De buizen kunnen het water niet slikken.

(lees verder onder de foto)

De Blindestraat in Beverst loopt altijd onder bij felle regen.© 112 Meldingen Limburg

Het drukke kruispunt in Diepenbeek van de N76 (Genk-Kortessem) en de N2 (Bilzen-Diepenbeek) stond volledig onder en in Genk was het de Stalenstraat die blank kwam te staan. Vanuit Genk kwamen er meerdere oproepen om te pompen. De brandweer werd ook gevraagd in de Reindpadstraat.

De hulpverleningszone Zuid-West Limburg was donderdagavond op zes plaatsen actief. In Diepenbeek en in Hasselt sloeg de bliksem in. De getroffen huizen hadden enkel schade aan de elektriciteit. In Diepenbeek had een studentenkot in de Peperstraat af te rekenen met insijpeling van water. Mogelijk kwam dit via het dak binnen. Ook in Paal (Beringen) in de Veldstraat had een huis water binnen. Verder werd er nog gepompt in straten in Diepenbeek en in Groot-Hasselt.

Bij de hulpverleningszone Noord-Limburg kwamen maar twee noodoproepen binnen voor de wateroverlast.

(lees verder onder de foto’s)

De regen sleurt modder mee tot in Strodorp in Veldwezelt.© rr

In Strodorp in Veldwezelt sleurt het water ook de modder van de velden tot in de straat.

De Dieterenbank in Veldwezelt liep onder.© rr

De Lindestraat in Veldwezelt stond blank.© rr

ANTWERPEN

Ook in de provincie Antwerpen werd er schade gemeld. Zo is een woning in Meerle (Hoogstraten) onbewoonbaar verklaard. Rond 21.30 uur brak er vuur uit in de woning nadat de bliksem was ingeslagen op het dak, meldt VRT.

NEDERLAND

Het zuiden van Nederland werd donderdagavond evenmin gespaard. Zo heeft een modderstroom schade veroorzaakt in het Zuid-Nederlandse Berg en Terblijt nadat er volgens de autoriteiten “een hele grote hoeveelheid water” weggestroomd was uit een waterbuffer. Hoe groot de totale schade is, is nu nog niet bekend.

In Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg, was er forse wateroverlast na een wolkbreuk. “Op sommige plaatsen stond het water bijna tot kniehoogte”, meldt iemand op X (voorheen Twitter).

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Weersvoorspelling

  • Vrijdag is het eerst zwaarbewolkt met regen die langzaam wegtrekt richting Nederland. In de loop van de dag verschijnen er vanaf het zuiden opklaringen, maar is in het binnenland ook nog een enkel buitje mogelijk. Het wordt minder zacht: we halen maxima tussen 11 en 15 graden.
  • Vrijdagavond en -nacht wordt het droog met brede opklaringen en tegen de ochtend meer wolkenvelden vanaf het zuiden. Het koelt flink af met minima van 0 tot 5 graden in de Ardennen en van 3 tot 8 graden in Vlaanderen.
  • Zaterdagochtend is het nog droog met opklaringen maar in de loop van de dag wordt het vanaf het zuiden zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. Lokaal kan daar een onweer bij zitten. De maxima schommelen tussen 12 en 17 graden bij een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.
  • Zondagochtend zijn er opklaringen maar lokaal ook wat nevel of mist. Daarna neemt de bewolking toe en kan er lokaal een bui vallen. Vooral tegen de avond kunnen er wat meer buien vanaf Frankrijk het land in trekken. We halen 13 tot 18 graden bij een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten.
  • Maandag blijft het wisselvallig met kans op buien en maxima tussen 13 en 18 graden.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen