Direct naar artikelinhoud
Brexit

Voor Britten die het ergste vrezen: het ‘brexitpakket’ met blikvoeding die 25 jaar eetbaar blijft

Voor Britten die het ergste vrezen: het ‘brexitpakket’ met blikvoeding die 25 jaar eetbaar blijft
Beeld REUTERS

Nog negen weken en dan moet Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten, als de brexit op 29 maart doorgaat. Voor de Britten die het ergste vrezen, is er nu een overlevingspakket. De ‘Brexit Box’, die in de winkel ligt voor 295 pond (iets meer dan 335 euro), omvat een een voedselvoorraad voor 30 dagen. Volgens de producent zijn er al honderden van verkocht.

Ondernemer James Blake speelt in op de onzekerheid over de brexit en ontwierp de zogenaamde ‘Brexit Box’. Het pakket bevat 60 porties gevriesdroogde gerechten (tikka kip, chilli con carne, macaroni met kaas en fajita’s), 48 porties gedroogd gehakt en kip, brandbare gel om vuur te maken en een waterfilter. “Op dit moment zitten we in een proces waarover niemand nog de controle heeft. Onze regering heeft geen idee wat er gebeurt, maar mensen kunnen zelf de controle nemen over wat hen overkomt”, legt Blake uit. “Een van de dingen die daarbij kunnen helpen, is wat voedsel in voorraad hebben.”

Schaars

De 61-jarige Lynda Mayall heeft alvast zo'n ‘Brexit Box’ aangeschaft. Ze maakt zich zorgen over wat er na de brexit zal gebeuren en gelooft dat een voedselvoorraad nodig zal zijn. “Ik dacht: laten we voorbereid zijn op het moment dat er dingen misgaan”, zegt de vrouw, die ook al huishoudelijke producten zoals wasmiddelen aanschafte. Mayall vreest dat die producten wel eens schaars zouden kunnen worden.

“Het blikvoedsel gaat tot 25 jaar mee. Als het niet zou nodig zijn bij de brexit, zal het zeker niet verloren gaan”, besluit Mayall.