Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Nieuws
Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. ‘Je weet het nooit bij Philips’, zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:00
Afbeelding
beeld anp

Het Nederlandse bedrijf kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. De kwestie heeft Philips al honderden miljoenen euro’s gekost aan herstelkosten, afschrijvingen en schikkingen. Topman Roy Jakobs waarschuwde vorig jaar dat het bedrijf mogelijk nog jaren bezig is met de afwikkeling van de affaire.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers van Philips maandag niet heel spannend te worden. Analisten rekenen voor het eerste kwartaal in doorsnee op een omzet die min of meer in lijn is met een jaar geleden. Daarbij is de verwachting dat Philips een winst in de boeken kan zetten.

Onderhandelingen

Een jaar terug was nog sprake van een flink verlies, omdat Philips toen aankondigde 575 miljoen euro apart te zetten. Dat geld was bedoeld om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apneu-apparaten.

Zo’n soort aankondiging zou zomaar nog eens kunnen volgen. Het belangrijkste dat nog moet komen, is een schikking met patiënten met gezondheidsklachten, stelt Hesselink. Hij verwacht daar nu nog geen nieuws over. Maar als Philips in onderhandelingen tot een overeenkomst komt, zou daarmee wel eens zo’n 3 miljard gemoeid kunnen zijn, denkt Hesselink. Hij benadrukt dat dit een hele ruwe schatting is.

Door alle commotie over het schandaal is de aandelenkoers afgelopen jaren al flink gedaald. Versteeg wijst erop dat het aandeel Philips nu dus relatief ‘goedkoop’ is. Maar beleggen in Philips is ook niet zonder risico, voegt hij daaraan toe. Als bijvoorbeeld opeens uit onderzoek naar voren komt dat vrijgekomen materiaal toch kankerverwekkend was, dan zou Philips volgens Versteeg met een groot probleem te maken kunnen krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse politie neemt 11 ton hasj in beslag na achtervolging op zee

De Spaanse politie heeft in totaal 11,4 ton hasj in beslag genomen na een achtervolging van drugssmokkelaars die in zes speedboten in de Spaanse Golf van Cádiz weg probeerden te komen.

Afbeelding

Minister laat tweede blauwtongvaccin toe: snel 1,3 miljoen doses

Er komt een tweede vaccin beschikbaar waarmee houders van met name koeien en schapen hun dieren kunnen laten inenten tegen blauwtong. Naar verwachting komen voor medio juni 1,3 miljoen doses van dit vaccin beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminist..

Afbeelding

Waarschuwing voor 'diabetesgolf', meer mensen met prediabetes

'Als we nu niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af', waarschuwt de directeur van het Diabetes Fonds, Diena Halbertsma. Volgens maandag door het fonds gepubliceerde schattingen van de universiteit van Maastricht heeft een op de vijf mensen tussen de veertig en 75 j..

Afbeelding

Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

Afbeelding

Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

Afbeelding

25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten.