Springruiters stellen ticket Tokio 2020 veilig

Foto: ANP

De Nederlandse springruiters hebben bij de Wereldruiterspelen in Tryon het olympische ticket voor Tokio 2020 veiliggesteld. De ploeg van bondscoach Rob Ehrens eindigde in de landenwedstrijd op de vijfde plek. Voor de eerste zes van het eindklassement lag een olympisch startbewijs klaar. De wereldtitel was voor de Amerikaanse ploeg, die na een enerverende barrage Zweden versloeg. Duitsland veroverde brons.

Nederland, dat de titel verdedigde, sloot woensdag het eerste parcours af op de tweede plaats. Een dag later zakte het kwartet naar de vijfde plek, door in totaal 33 strafpunten, waarvan dertien aftrek. Op de laatste dag revancheerde Frank Schuttert zich met een foutloze omloop op Chianti’s Champion voor zijn ronde op donderdag die hij beëindigde met twaalf strafpunten. Jur Vrieling zorgde vrijdag opnieuw voor het schrapresultaat van de Nederlandse ploeg. Hij incasseerde met VDL Glasgow weer dertien strafpunten. Harrie Smolders (op Don VHP Z) en Marc Houtzager (Sterrehof’s Calimero) kwamen in de tweede manche van de tweede ronde op vier strafpunten uit.

Nederland belandde op een eindscore van 32,35 punten. Nummer zes Australië eindigde op 33,32, nummer zeven Ierland greep met 39,12 naast het olympische ticket.

,,Natuurlijk hadden we gehoopt op meer”, zei Ehrens. ,,Maar onze eerste doelstelling hebben we in ieder geval gehaald. Dat was kwalificatie voor de Spelen.” Smolders had met een foutloze rit Oranje nog naar de vierde plaats kunnen helpen, maar Don tikte een balk uit de lepels. ,,Het was best een goede rit”, meende Smolders, de nummer één op de wereldranglijst. ,,Don deed gruwelijk zijn best, maar maakte toch een foutje. Dat is jammer.”

In het individuele klassement staan Smolders (14e) en Houtzager (16e) bij de beste 25 combinaties die zondag strijden om de individuele medailles.