Direct naar artikelinhoud
Lokale verkiezingen

"Johan Vande Lanotte sluist belastinggeld door naar basketbalclub Oostende"

Johan Vande Lanotte maakt zich sterk dat de basketbalclub de belastingbetaler niets kost.Beeld Eric de Mildt

Oppositiepartij N-VA legt in Oostende een ­constructie rond de basketbalarena bloot die de club twaalf jaar lang behoorlijk wat geld heeft opgeleverd. "Vande ­Lanotte sluisde belastinggeld naar zijn favoriete club en zelfs naar zijn ­eigen portefeuille", klinkt het. "Grotesk", vindt de sp.a-burgemeester.

Heeft Johan Vande Lanotte (sp.a) ­basketbalclub Oostende twaalf jaar lang in alle stilte van belastinggeld voorzien? Björn Anseeuw, fractieleider voor N-VA in Oostende, zweert van wel. 

Op een persconferentie in het Thermae Palace deed hij uit de doeken hoe in 2005 een constructie werd opgezet waarmee sindsdien in totaal bijna 2,4 miljoen euro naar de basketbalclub is gevloeid. "Johan Vande Lanotte was al die tijd betrokken partij: eerst als gemeenteraadslid en als bestuurder van de basketbalclub, en later als burgemeester", zegt Anseeuw. "Hij is de ­centrale figuur."

De constructie is vrij eenvoudig: de huur die de stad al twaalf jaar aan de club vraagt, ligt vele malen lager dan het bedrag dat ze in omgekeerde richting op de rekening van de club stort, onder meer als vergoeding voor het beheer van de sportzaal. Bovendien betaalt de stad via een vennootschap het loon van twee medewerkers van de club en neemt ze alle energiefacturen voor haar rekening. 

'Johan Vande Lanotte was al die tijd betrokken partij: eerst als gemeenteraadslid en als bestuurder van de basketbalclub, en later als burgemeester. Hij is de ­centrale figuur'
Björn Anseeuw, fractieleider voor N-VA

"Alleen al die ­energiefacturen bedragen 896.000 euro, dat is het dubbele van de huur", zegt Anseeuw. "Dat is onbegrijpelijk." Op die manier deed de basketbalclub een financieel voordeel van in totaal bijna 2,4 miljoen euro. Anseeuw kamde ­afgelopen zomer de boekhouding van het stadsbedrijfje dat de arena verhuurt uit en staafde al zijn beweringen ­met facturen, overeenkomsten en afschriften van de aan- en verkoopboeken.

Rechter en partij

Wie de documenten doorneemt, stoot alvast op een aantal vreemde zaken. Zo is de huurprijs van 3.650 euro inclusief energiekosten relatief laag en in twaalf jaar tijd bovendien nog nooit geïndexeerd. "De huurprijs dekt nog steeds de kosten, daarom hebben we die nog niet aangepast", klinkt het bij het stadsbedrijfje dat de arena runt. 

Ook op de vergoedingen die de club maandelijks ontvangt voor het management van de zaal valt weinig peil te trekken. Volgens het stadsbedrijf ging het tot december 2015 om 4.000 euro en daarna om 3.600 euro, maar in de boeken staan bij sommige jaren geldstromen van meer dan 10.000 euro per maand.

Het is bovendien merkwaardig hoezeer de stad Oostende in het bestuur van de arena vrij spel heeft gegeven aan de basketbalclub. Hoewel de arena voor 100 procent van de stad is, heeft ze de meerderheid van de bestuurszitjes in het bedrijfje dat de arena runt aan de basketbalclub gegeven. De huurder is met andere woorden de baas in het bedrijfje van de huisbaas. "Dat is een vreemde manier van werken", merkt Anseeuw op. "De basketbalclub mag van de stad rechter én partij zijn."

'Dit heeft de burger niets ­gekost. De N-VA wil na Antwerpen ook in Oostende een vuile oorlog voeren'
Johan Vande Lanotte

Maar de N-VA gaat nog verder. Ze beweert dat Vande Lanotte niet ­alleen pleitbezorger is geweest van de constructie om ‘zijn’ ­basketbalclub te bevoordelen, maar ook om daar zelf rijker van te ­worden. Anseeuw verwijst daarvoor onder meer naar een factuur van 6.000 euro uit 2012 die in de boekhouding van Vande Lanotte opduikt onder de noemer ‘scouting basketbalclub’. Aangezien de basketbalclub via de huurconstructie een financieel voordeel deed, ­redeneert N-VA dat een deel van die centen op die manier bij Vande Lanotte zelf is beland. "Zelf­verrijking", vindt Anseeuw.

"Onzin", antwoordt Vande Lanotte. "Ik heb het jaar voordien iets meer dan 30.000 euro scoutingskosten uit eigen zak betaald aan de ­basketbalclub, omdat ze in ­financiële nood zat. Het jaar erna heeft men daar een deeltje – zo’n 9.000 euro – voor terugbetaald."

N-VA kan de ­beschuldiging van zelfverrijking bovendien niet harder maken dan de factuur uit 2012. De claim lijkt dan ook ver­gezocht.

Dat de club via de huur­constructie ­jarenlang een significant economisch voordeel heeft genoten, is veel duidelijker. Vande ­Lanotte ontkent dat ook niet, maar zweert wel dat het de Oostendenaar niets gekost heeft. En dat het ook in de toekomst niets zal kosten. "De arena maakt 3 miljoen euro verlies, maar dat is een boekhoudkundig verlies dat volledig te ­wijten is aan de afschrijvingen." 

Eddy Pannecoucke, voorzitter van het stadsbedrijf dat de arena controleert, bevestigt. 

Wie de jaarrekeningen ­controleert, stelt inderdaad vast dat de afschrijvingen voor het gebouw een groot deel van de verliescijfers ver­klaren, maar dat neemt niet weg dat die verliezen grotendeels – of zelfs helemaal – gecompenseerd hadden kunnen ­worden als de huurconstructie in evenwicht zou zijn. 

Vande ­Lanotte vindt dat echter geen punt. "De stad heeft nooit gewild dat die arena op het einde van het gebruik geld opbracht. ­Alles moet op het einde van de rit wél in evenwicht zijn. Niks meer."

Vande ­Lanotte noemt alle beschuldigingen grotesk. "Het is duidelijk dat N-VA na Antwerpen ook in Oostende een vuile oorlog wil voeren."