© McLaren F1 team

Hoe is de zomerpauze in de Formule 1 ontstaan?

Komend weekend brullen de F1-motoren opnieuw en scheuren de F1-bolides over het circuit van Spa-Francorchamps. De voorbije weken was er een zomerstop in de Formule 1 maar hoe kwam die zomerstop eigenlijk tot stand?

F1journaal.be

De zomerstop is in voegen sinds het seizoen 2009, tot dan werd er heel de zomer door geracet. Het begon als een overeenkomst tussen de verschillende teams die samen de Formula One Teams Association, ofwel FOTA, vormen.

Tot 2014 was het nog een gentlemen’s agreement maar vanaf dan werd de zomerstop officieel in de reglementen opgenomen, meer bepaald in het Art.21.9. Dat artikel verplicht de teams de break 14 dagen te respecteren indien de periode tussen twee opeenvolgende races 24 dagen bedraagt, zoals het dit jaar het geval was. Indien die periode slechts 17 dagen telt moeten de teams zich 13 dagen aan de break houden.

Wat gebeurt er tijdens zo’n zomerstop of, misschien nog belangrijker, wat gebeurt er niet?

Wat de rijders gedaan hebben kunnen we tegenwoordig aan de hand van de sociale media goed volgen, de meesten onder hen leggen de riem eraf voor twee weken en profiteren van de periode om tijd door te brengen met hun familie of gezin.

Voor de teams betekent dit dat de activiteiten zo goed als stil liggen, geen simulatorwerk, geen windtunnel, enzoverder. Je zou kunnen stellen dat het in deze moderne tijden van smartphones en tablets geen enkel probleem zou zijn om van thuis uit te werken maar de teams zelf kijken er op toe dat de regels niet overtreden worden.

Een aantal jaren geleden werd ook voorgesteld om een soortgelijke break in te lassen tijdens de kerstperiode maar dat voorstel kreeg geen gehoor omdat december en januari een enorm belangrijke periode is met het oog op het volgende seizoen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer