‘Familie’ neemt na kwarteeuw afscheid van studio’s en wij waren erbij: “Ik ga het hier missen”

© Dirk Vertommen

Het verhaal van Familie is nog lang niet uitverteld. Maar in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek, waar de binnenopnames voor de VTM-serie plaatsvinden, is de trein na 6.246 afleveringen tot stilstand gekomen. De iconische tv-studio’s worden geruild voor de AED Studios in Lint. ­Verhuizen geblazen dus.

Tom Vets

15 november 2017. VTM stuurt een persbericht uit: ­Familie verhuist na ruim een kwarteeuw van Boortmeerbeek naar Lint. Een uurtje ­eerder waren ook cast en crew ingelicht. “Wij wisten van niks. Ik zag het nieuws niet aankomen”, zegt Jef De Smedt (62), al sinds de eerste aflevering Jan Van den Bossche in de reeks. “Mijn eerste gedacht? Dat ik in de file moest gaan staan. De trip naar Boortmeerbeek neemt een uur in beslag, naar Lint zal dat verdubbelen. Het was zeer zeker schrikken. Ik werk al 27 jaar in deze gebouwen.”

© Dirk Vertommen

Fabriek van regenjassen

Familie en Boortmeerbeek hebben al een band sinds 1991. De serie werd destijds gestart door productiehuis Studio’s Amusement van Herman Verbaet. Het stille Brabantse dorpje werd prompt bekend in heel Vlaanderen, want naast Familie vonden er ook series als Spoed, Nonkel Jef, Zomerrust, Bompa en Zone Stad ­onderdak. “Ik ga het missen”, zegt De Smedt.

“Toen we met Familie in deze voormalige regenjassenfabriek (het failliet gegane Robel, nvdr.) terechtkwamen, beantwoordde het gebouw niet aan de vereisten om televisie in op te nemen. Als het hard regende of er vlogen vliegtuigen over, moesten we stoppen met filmen. Het gebouw was niet geluiddicht. We werkten met beperkte middelen. Het was behoorlijk chaotisch. Maar dat was eigen aan die pionierstijd”, aldus De Smedt.

© Dirk Vertommen

Een tv-studio is meer dan een ruimte waar de decors staan. Moet mee verhuizen: de afdelingen rekwisieten en kleding. Samen goed voor 600 m2. “De kleding van alle acteurs hangt per personage bij elkaar en je hebt nog een aparte ruimte voor gastacteurs”, zegt stylist Tom Campers. “Stel dat een ­figurant een ober speelt, dan hebben we de juiste kleding in huis.” De eindeloze rekken doen aan een kledingwinkel denken. “Het zijn duizenden stuks. Twee extra grote wasmachines draaien continu. Na elke draaidag worden de kostuums gewassen en gestreken.”

Kringloopwinkel

De rekwisietenafdeling lijkt dan weer een kringloopwinkel. Ontelbare voorwerpen zijn er gestockeerd in meterslange rekken. “Van koffielepels tot kerstbomen. Noem het en we hebben het”, zegt medewerkster Sarah De Meester. “We hebben ook een afdeling huishoudvoorwerpen tot een hal met fotokaders en schilderijen, beelden, klokken en zelfs gordijnen.”

De verhuizing wordt dus een huzarenstuk.

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

INFO

INFO

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video