© Joris Herregods

Kritiek op de ‘zachte transformatie’ beschreven in beleidsplan Ruimte: “Woonnoden zijn nochtans groot”

Bornem -

Tijdens de Bornemse gemeenteraad van 16 april werd het beleidsplan Ruimte goedgekeurd. Die teksten vormen een strategische visie voor de gemeente waarin wordt vastgelegd hoe Bornem haar dorpskernen en open ruimtes -en de spanning tussen die twee- met het oog op de toekomst leefbaar wil maken. Oppositiefracties Vooruit - Open VLD en Vlaams Belang morren.

Wout Van Den Eede

Het beleidsplan legde al een heus traject af de afgelopen jaren. Het werd op gang getrokken in 2017, over legislaturen en verschillende meerderheden heen overgeheveld en behaalde uiteindelijk de finish. In oktober van vorig jaar werd het toegelicht op een infomarkt en nog eens opnieuw op 15 april van dit jaar.

Burgemeester Greet De bruyn (CD&V) is klaar om tot de volgende stappen over te gaan. “Nu de gemeenteraad de voorlopige vaststelling van het Beleidsplan Ruimte Bornem goedkeurde, start het openbaar onderzoek op 6 mei 2024 en loopt tot en met 4 augustus 2024”, laat ze in een reactie weten. “Om iedereen te informeren, organiseren we in de tweede helft van juni een infomarkt waar je de plannen kan inkijken.”

“In de loop van de maand mei valt er ook in iedere Bornemse brievenbus het magazine ‘Blik op Bornem 2040’. Dit is een eenmalig gemeentelijk magazine waarin we het Beleidsplan Ruimte Bornem nog eens toelichten”, vult schepen Kristof Joos (N-VA) aan.

Op woensdag 19 juni wordt er een infomarkt georganiseerd in zaal Kloosterheide. Reacties op het ontwerp- Beleidsplan Ruimte Bornem en het bijhorende ontwerp-plan-MER (milieueffectenrapport) moeten uiterlijk op 4 augustus schriftelijk bezorgd en gericht worden aan het gemeentebestuur Bornem.

Zachte transformatie

Op de laatste gemeenteraad was de oppositie niet te spreken over het beleidsplan. Er werd vooral gehamerd op de zogenaamde ‘zachte transformatie’ die het plan uitdraagt wat betreft de verdichting van woonkernen. Zo staat er dat “de gemeente het aantal wooneenheden monitort. In de gebieden met zachte transformatie mag het aantal woningen slechts licht stijgen ten opzichte van de vergunde toestand. Jaarlijks gebeurt er door de gemeente een evaluatie van de goedgekeurde en gerealiseerde vergunningsaanvragen van het afgelopen jaar.” De oppositie vreest dat er hierdoor te weinig nieuwe woonsten beschikbaar zullen zijn.

“De woonnoden zijn nochtans groot”, zegt Elke Cuyt (Vooruit - Open VLD). “De cijfers van de Provincie tonen aan dat er in de komende decennia nog minstens 1.600 extra woongelegenheden nodig zijn. Dit terwijl het vandaag al bijzonder moeilijk is om nog eigenaar van een woning te worden en binnen een normale loopbaan een woonkrediet te kunnen afbetalen.”

“De cijfers van de Provincie tonen aan dat er in de komende decennia nog minstens 1.600 extra woongelegenheden nodig zijn. Dit terwijl het vandaag al bijzonder moeilijk is om nog eigenaar van een woning te worden en binnen een normale loopbaan een woonkrediet te kunnen afbetalen”

Elke Cuyt

Oppositiefractie Vooruit - Open VLD

Het beleidsplan werd in een adviesronde voorgelegd aan de provincie Antwerpen, het departement Omgeving, GeCoRo (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening red.) en alle buurgemeenten. Daarnaast heeft studiebureau Antea op basis van de geformuleerde uitdagingen, ambities en ruimtelijke strategieën uit het Beleidsplan Ruimte Bornem de kennisgevingsnota plan-MER opgemaakt.

Cuyt zegt dat net deze adviesorganen geen goed woord over hebben voor het beleidsplan. “Adviezen van het Departement Omgeving en de Provincie wijzen duidelijk op de onvolkomenheden die door deze oppositiepartijen al sinds de opmaak van dit plan werden opgemerkt. De GeCoRo, bemand door vrijwilligers uit onze eigen gemeente die expertise hebben in deze materie, heeft ook vele opmerkingen geformuleerd en nauwelijks antwoorden ontvangen op hun gegronde vragen.”

Wie meer wil weten over het beleidsplan Ruimte surft naar www.aanboordinbornem.be/2040
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners