Duitse socialisten sturen aan op nieuwe verkiezingen

Martin Schulz © AFP

De Duitse regeringsvorming lijkt nu helemaal over en uit. Ook na het afspringen van de coalitiegesprekken tussen CDU/CSU, FDP en de Groenen weigeren de socialisten om te praten over mogelijke regeringsdeelname. Als een bemiddelingspoging van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier faalt lijken nieuwe verkiezingen onafwendbaar.

Wim Lecluyse

Dit weekend draaiden de onderhandelingen over een zogenaamde ‘Jamaica-coalitie’ op niets uit. Het meest eenvoudige alternatief zou zijn dat de conservatieven en socialisten ondanks hun verkiezingsnederlaag samen blijven doorregeren. Maar de SPD is niet bereid om terug te keren op de beslissing om niet mee te regeren.

Schulz, bij de verkiezingen van 25 september nog de grote uitdager van Merkel, stelt dat de onderhandelaars Duitsland in moeilijke papieren hebben gebracht. Hij zegt dat de SPD niet openstaat voor het verderzetten van de huidige ‘grote coalitie’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tegelijk voegt hij er meteen aan toe dat zijn partij niet bang is van nieuwe verkiezingen. Dat scenario wordt steeds realistischer, aangezien een minderheidsregering ook niet aan de orde lijkt.

'Verantwoordelijkheid nemen'

Bondspresident Steinmeier vergaderde vanmiddag met de huidige kanselier Angela Merkel (CDU/CSU). Na afloop liet hij doorschemeren dat verkiezingen niet zijn voorkeur wegdragen. Hij riep alle partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen, en kondigde aan alle partijvoorzitter bij zich te roepen voor overleg.

Of dat veel zal uithalen is nog maar de vraag. De socialisten zijn niet van plan hun mening te herzien Schulz had kort daarvoor in zijn toelichting zelfs al fijntjes aangegeven dat de SPD wat hem betreft al zijn verantwoordelijkheid neemt door de huidige regering verder te laten werken. Daarmee dekte hij zich preventief in tegen kritiek van Steinmeier.

Rest de vraag of de president nu CDU, en de Groenen of de liberale FDP kan overtuigen om een minderheidsregering te vormen. Zelfs als dat lukt worden het moeilijke tijden voor Merkel: ze moet dan voor elke beslissing apart extra steun zien te vinden. De kans op een val van de regering en dus nieuwe verkiezingen blijft dan steeds dichtbij. Mogelijk kiest Merkel dan ook meteen voor de korte pijn, en komen er meteen al nieuwe verkiezingen.