Direct naar artikelinhoud
Genk

"Muziek beluisteren is zondig": lezing moslimpredikers in stadhuis Genk veroorzaakt ophef

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) reageert woedend op de bijeenkomst.Beeld Photo News

Lezingen over hoe je een goed moslim wordt. Ze blijken populair in Nederland en België. Islamitische jongerenidolen geven jonge moslims tips en drukken hen op het hart dat ontucht, te korte jurkjes en een café binnenlopen zondig is. Net als muziek beluisteren trouwens. Afgelopen weekend vond in het stadhuis van Genk zo'n bijeenkomst plaats. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) reageert woedend.

Het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur woonde op 30 september een lezing bij van de Genkse organisatie "Al Qiblah - Het Kompas". Centraal in de bijeenkomsten: de terugkeer naar de zuivere islam en hoe je een goed moslim wordt. Steeds meer jonge moslims zoeken immers tips en komen luisteren naar hun 'idolen', zoals de Nederlanders Abid Tounssi - vroeger rapper - en Ali Houri - vroeger zaalvoetbalinternational. Nu zijn ze beiden predikers. 

(Lees verder onder de video.)

De lezing droeg de naam ‘Van de wieg naar het graf’: mannen namen vooraan plaats in de zaal, vrouwen achteraan. Vooral moslimjongeren trokken naar het stadhuis. "Want ze zijn steeds vaker op zoek naar hun identiteit", klinkt het bij een van de sprekers. "Er is veel vraag naar de bijeenkomsten." Wat daarin dan verteld wordt? Dat muziek beluisteren des duivels is bijvoorbeeld. Zo was Tounssi vroeger rapper, maar hij liet de muziek achter zich omdat de beste teksten volgens hem toch al geschreven zijn: "Ze staan in de Koran." "Vroeger stak ik een joint op voor ik een show begon", klinkt het nog. "Nu doe ik een gebed voor ik opkom."

Hervallen

Hij deelt zijn persoonlijke verhaal met het publiek en raakt duidelijk overmand door emoties: "Muziek heeft invloed op ons onderbewustzijn, op onze gedachtes en emoties en handelingen." Tounssi vindt het zondig dat je muziek maakt en zelfs maar beluistert. "Het spijt me dat ik daardoor soms verkeerd handelde", zegt hij over het verleden. 

Voor de meeste jongeren zijn de moslimgeleerden helden, mét invloed. Zo vertelt een Nederlands meisje dat ze heel wat heeft opgegeven om meer met haar geloof bezig te zijn. "Ik droeg aanvankelijk geen hoofddoek. Ik liet intussen mijn modestudie vallen omdat het niet strookte met de islam." 

"Zwaar gechoqueerd"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir reageerde woedend: "Religieuze gekken zaaien haat, zetten de bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?", tweette Demir deze ochtend. Volgens haar woordvoerder is ze "zwaar gechoqueerd" door de reportage. "De zaal was gesegregeerd opgevuld: jongens vooraan, meisjes achteraan", zegt Bart Suys, woordvoerder van Zuhal Demir. "Maar ook mensen die alcohol consumeren en muziek werden als zonde uitgesproken. Dat staat haaks op het beleid van de staatssecretaris, zo'n zaken kunnen wij niet aanvaarden. De staatssecretaris heeft dan ook gevraagd aan het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen om die zaak uit te pluizen."

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) werden alle sprekers op voorhand gescreend, zo schrijft VRT. "We hadden op voorhand geen indicatie dat er problematische dingen zouden worden gezegd", aldus Dries. "Er was ook iemand van de politie aanwezig, en die heeft bevestigd dat er de avond zelf niet opgeroepen werd tot haat. Ondertussen heb ik de beelden van de reportage ook gezien en ik zal die zeker grondig laten onderzoeken."