Direct naar artikelinhoud
Muziek

Van Gorillaz tot de zus van Roméo Elvis: deze concerten mag u komende week niet missen

Van Gorillaz tot de zus van Roméo Elvis: deze concerten mag u komende week  niet missen
Beeld EPA

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Angele

Angèle Van Laeken is een fenomeen. Ze heeft net een uitverkochte tournee met de Brusselse rapper Damso achter de rug, en verzorgde eerder dit jaar het voorprogramma van Ibeyi. Niet slecht voor een eenentwintigjarige die tot voor enkele weken nog nooit een noot muziek had uitgebracht. Angèle heeft haar status te danken aan haar Instagram-account vol covers en dwaze video’s van hooguit vijftien seconden. Aantal volgers: 72 duizend. Dat zijn er véél.

Ook niet onbelangrijk: de Brusselse is de zus van Roméo Elvis en dochter van Allez Allez-bassist Serge Van Laeken. Ook Angèle gaat een mooie toekomst tegemoet. Haar eerste single ‘La Loi de Murphy’ - de bastaarddochter van Soko en Lily Allen - smaakt alvast naar meer. In een uitverkochte Botanique speelt ze haar eerste noemenswaardige soloshow tot dusver. Laat maar komen!

Op 22/11 in de Botanique, Brussel.

2. Grandbrothers

Is pianomuziek met een knak in de ziel de motor van uw tranenfabriek? En zit u hopeloos te wachten op de nieuwe plaat van Nils Frahm? Dan hebben we goed nieuws. Het Duitse duo Grandbrothers schurkt tegen Frahm en Steve Reich aan, en trakteert met pianosongs die soms ontroeren, soms op de heupen mikken en meestal blijven plakken. Open, de nieuwe plaat van Grandbrothers houdt ons nu al enkele dagen gezelschap in bed. Vrijdag weten we of het meer is dan een coup de foudre.

Op 24/11 in Cactus, Brugge.

3. Eriksson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra

Eriksson Delcroix hebben in België een patent op country waarvan het hart overuren draait. Met het nieuwe, hartverscheurende Magic Marker Love schiet het duo voor de derde plaat op rij in de roos. “Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix hebben met de psychedelische country op Magic Marker Love zopas de perfecte soundtrack voor True Detective geschreven”, las u eerder op deze website. Er zijn slechtere complimenten.

Lees hier de recensie van Magic Marker Love.

Op 26/11 in NEST, Gent.

4. Gorillaz

Gorillaz onderbrak een periode van zeven jaar stilte met Humanz, een plaat die pas na een handvol luisterbeurt zijn klauwen zet. Eenmaal die fase voorbij pleegt het zevende album van de Britse cartoonband van Damon Albarn en Jamie Hewlett een overval op de dansbenen. Niet Albarn, maar gastartiesten als Vince Staples, Benjamin Clementine, Popcaan en Mavis Staples leiden beurtelings de dans in een eclectische discotheek waar zowel soul, house, pop als funk op de playlist staat. En ook u weet: als Gorillaz naar Brussel komt, is twijfelen geen optie.

Lees hier de recensie van Humanz.

Op 22/11 in Vorst Nationaal, Brussel.

5. BRNS

BRNS is terug na twee jaar in de luwte, en daar mag u blij om zijn. Het Brusselse kwartet zag een bandlid vertrekken, nam een nieuwe toetseniste aan boord en maakte een nieuwe plaat. De ingrediënten van hun potpourri daarentegen zijn nog steeds dezelfde: drie soeplepels mathrock, een scheut postrock en jazzy kruiden. BRNS is de perfecte band voor wie alt-J te braaf, Animal Collective te vreemd en King Krule te rommelig vindt.

Op 22/11 in NEST, Gent.

6. Depeche Mode

Depeche Mode heeft nog iets goed te maken. Toen de Britse band in het voorjaar in het Sportpaleis speelde, kwam de synthpopfabriek van Dave Gahan pas halverwege de show op gang. “Een routineklus”, noteerden we. We hopen deze keer in te tekenen voor een nostalgietrip die vertrouwd, maar vooral spannend aanvoelt. Laat de remmen los, Dave, gewoon Gahan!

Op 26/11 in het Sportpaleis, Antwerpen.

7. blackwave.

2017 bracht veel hiphop én puike debutanten. Het Antwerpse blackwave. hoort in beide categorieën thuis. Vraagt u zich soms af hoe The Roots of Common zouden klinken als ze uit de koekenstad zouden komen? Het antwoord heet Mic Check en is het eerste wapenfeit van rapper Jaywalker en producer-zanger Willem Ardui. Als u hen niet kent, moet u ’BIG Dreams’ eens draaien - het auditieve equivalent van een zeemzoete dagdroom. Ook het voorprogramma van blackwave. in Trix is de moeite: Yusuf, het geesteskind van Jonas Steurs, is de te onthouden naam van een stem die véél losweekt met weinig middelen.

Op 23/11 in Trix, Antwerpen.

8. Black Rebel Motorcycle Club

Er zijn kwatongen die beweren dat Black Rebel Motorcycle Club passé is. Het is nu aan de Amerikaanse rockers zélf om de doemdenkers te kakken te zetten. Verwacht gitaren en nog meer gitaren, overgoten met zweet dat u naar een stomende blueskelder teleporteert. “I’m a shattered heart / I’m the buried knife / I’m the calling rage”, stelt Black Rebel Motorcycle Club in zijn nieuwe single ‘Question of Faith’. Kom achteraf niet klagen dat we u niet gewaarschuwd hebben.

Op 21/11 in De Roma, Antwerpen.

9. Fink

De muziek van Fin Greenall, alias Fink, klinkt anders dan zijn uiterlijk doet vermoeden. De Britse songschrijver oogt als een bonkige zeeman, zijn songs zijn vooral klein, charmant en teder. Fink is de eigenaar van een klankenwinkel met songs die bluesy, folky én poppy tegelijk klinken. Met zijn nieuwe, achtste plaat Resurgam blijft Greenall trouw aan de formule waarmee hij al jaren goede punten scoort in intieme kringen. Wedden dat hij ook de AB moeiteloos in zijn binnenzak steekt?

Op 20/11 in de AB, Brussel.

10. Protomartyr

Met The Agent Intellect uit 2015 nestelde Protomartyr zich tussen andere vurige postpunkers als Preoccupations, Ought en Parquet Courts. Het nieuwe Relatives in Descent is wellicht nog beter dan zijn voorganger. "Een meesterwerk", luidde het unaniem in de Engelstalige pers. Wie deuken wil incasseren en met een kaduuk  strottenhoofd huiswaarts keren, moet in de Botanique zijn.

Op 21/11 in de Botanique, Brussel.