© rr

Vlogger met MS maakt eigen interviews: “Het is toch geen schande dat ik door mijn ziekte moeilijker praat?”

Bornemnaar Adil Fraihi (46) wordt vlogger. In zijn online filmpjes gaat hij gesprekken aan met bekende mensen die bij hem op bezoek kwamen. De Bornemnaar lijdt al jaren aan multiple sclerose en ook het praten gaat moeizaam. “Net dat was de reden om de filmpjes te maken”, zegt hij.

Theo Derkinderen

De diagnose van multiple sclerose (MS) werd bij Adil in 2004 gesteld. Aanvankelijk had hij weinig hinder van de aandoening. “Maar sinds 2010 begon de ziekte wel te wegen op mijn lichaam. Bewegen gaat sindsdien heel moeilijk en ook met praten ondervind ik heel wat hinder”, zegt de man. “Dat ik moeilijker begin te praten, daar heb ik het moeilijk mee. Ik ben er zelfs depressief van geworden. Maar ik heb ertegen gevochten. Het is toch geen schande dat ik moeilijker praat door mijn ziekte? Moeilijk praten heeft niets te maken met de intelligentie van een persoon.”

“Mensen begrijpen niet altijd wat het is om MS te hebben en dat mijn spraak achteruit gaat. Een tijdje geleden liet ik mijn bankkaart vallen. Een voorbijganger raapte ze op en gaf ze terug aan mij. Maar dan kreeg ik te horen dat ik iets minder moest drinken. Omdat ik me niet makkelijk kan bewegen en omdat ik sukkel met mijn spraak. Dat deed pijn.”

Adil blikte ondertussen al bijna vijftien filmpjes in. Filmpjes met bekende mensen die Adil kwamen bezoeken. “Bij me thuis in de sofa, maar ook in het ziekenhuis. Ook daar heb ik gesprekken met mensen opgenomen. Op mijn ziekenhuisbed, in de eetzaal of op het terras. Wie er allemaal de revue is gepasseerd? Meyrem Almaci van Groen, John Crombez van de sp.a, Jinnih Beels, professor Hendrik Vos, Sven Pichal, de Bornemse burgemeester Luc De boeck, Peter Mertens van PVDA en ga zo maar verder.”

De meeste mensen gingen snel in op de vraag van Adil om mee te werken. “Ik ben er echt van geschrokken dat de meesten onmiddellijk positief reageerden. Ik hoop overigens om één van de dagen nog staatssecretaris Philippe De Backer van de Open Vld te strikken voor het laatste filmpje van deze reeks.”

Euthanasie

“Het zijn meestal heel diepgaande gesprekken geworden waarin geen enkel onderwerp wordt geschuwd. Het uiteindelijke resultaat is een gesprek van 30 à 35 minuten. Er was een budget voor vijftien filmpjes, ik hoop dat ik in de toekomst nog meer filmpjes met nog meer bekende mensen zou kunnen opnemen. Wie ik graag zou ontvangen voor een babbel? Bart De Wever lijkt me wel iets.”

Eén van de onderwerpen die Adil bij alle gesprekken aansnijdt is euthanasie. “De MS heeft me zwaar te pakken. Daardoor ben ik ook erg bezig met euthanasie en denk daar ook over na. Als de ziekte me nog zwaarder treft, is mijn leven echt onleefbaar. Daarom stel ik aan mijn gesprekspartners ook voor om iets over levensbeëindiging te vertellen. Hoe zij erover denken. Bij elk gesprek is het mijn voorlaatste vraag. Wat dan het laatste onderwerp waarover ik praat met mijn gasten? De liefde.”

Vanaf eind augustus zijn de interviews van Adil te zien op drie kanalen: www.humanistischverbond.be, afraihi.wordpress.com en op YouTube via het kanaal Casa Adil.