Freddy Waterschoot hoopt met een stamschijf meer te weten te komen over de afstervende oude rode beuk in kasteelpark Ortegat.© jvdv/jvdv

Nieuw museum wil graag stamschijf van oudste rode beuk van het land: “Om échte leeftijd van afstervende eeuweling te kennen”

Waasmunster -

Natuurgids en heemkundeliefhebber Freddy Waterschoot uit Sombeke is bezorgd om de eeuwenoude rode beuk aan de rand van kasteelpark Ortegat in Waasmunster. “De boom is nu toch wel verloren voor het nageslacht”, zegt Waterschoot. Hij hoopt met een stamschijf van de oudste beuk van het land uitsluitsel te krijgen over zijn échte ouderdom.

Jan Van de Velde

Het imposante kasteel met park aan het kruispunt van de Belselestraat, Hoogstraat en Abdij van Roosenberglaan staat te koop. “Omdat het binnenkort een nieuwe eigenaar krijgt, willen we de tot totempaal bewerkte boom in de aandacht brengen”, zegt Waterschoot. “De Rooie van den Bulk, zoals de beuk ooit in de volksmond werd genoemd, kwijnt weg op de grens van het park en de Hoogstraat. Het pas geopende heemkundig museum Waeseum zou graag een stamschijf van de rode beuk krijgen. De boomringen zouden immers uitsluitsel kunnen geven over de echte ouderdom van de boom.”

Pompwerken

De natuurgids schreef zelfs een gedicht over de historische rode beuk. Dat begint zo: Waasmunsters oudste boom met dominante roodbruine kroon, een solitair staand symbool is Ortegats kasteelpark aureool, met zware decoratieve stam is aangetast door de tonderzwam, een parasiet van verzwakte bomen, kan onze rooie hiervan bekomen? Is hij nog een behandeling waard of belandt hij in de open haard?(Lees verder onder de foto)

De rode beuk in park Ortegat, vijftien jaar geleden nog in vol ornaat.© jvdv

Waterschoot verwijst verderop in zijn gedicht naar de teloorgang van de historische boom, die begon toen vijftien jaar geleden grootscheepse pompwerken plaatsvonden om aan de overkant van de Hoogstraat een grote nieuwbouw op te trekken: Nieuwbouw heeft zijn omgeving opgedroogd. Zeker is dat na het wegpompen van het grondwater de gezondheid van de boom fors achteruitging, zwammen de stam overwoekerden en in de zomer van 2020 een grote tak afbrak. (Lees verder onder de foto)

De beuk verloor in de zomer van 2020 een grote tak.© jvdv

In september 2020 besliste het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen om de rode beuk met belangrijke erfgoedwaarde te knotten en te enten om zo erfelijk materiaal te verzamelen voor de toekomst. De waarde van de oudste boom in Waasmunster mag duidelijk zijn, want ook het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Regionaal Landschap en de Vlaamse overheid namen deel aan de actie. “Deze rode beuk zal blijven leven in verhalen”, zegt Freddy Waterschoot. “De legende zal hem dikker en ouder maken, maar dat hij in de Roosenbergabdij heeft gestaan, daar hecht ik geen geloof aan.”

© jvdv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER