De overgangsraad is vandaag bijeengekomen in Port-au-Prince.
Foto: AP.

Haïti wijst nieuwe premier aan voor aartsmoeilijke taak: orde en veiligheid proberen te herstellen

In Haïti heeft de overgangsraad een nieuwe premier aangewezen. Fritz Belizaire, voordien minister van Sport, wacht een aartsmoeilijke taak. Hij moet proberen de orde en veiligheid te herstellen in Haïti, dat wordt geteisterd door brutaal bendegeweld.

Fritz Belizaire, die ook in Haïti zelf weinig bekend is, is aangewezen door de overgangsraad die nog maar enkele dagen geleden de eed heeft afgelegd. De 9 leden van de raad moeten proberen het oplaaiende geweld in Haïti aan banden te leggen en de chaos te beteugelen.

Belizaire, de nieuwe premier, neemt het roer over van Michel Patrick Boisvert. Die was zelf al de tijdelijke vervanger van Ariel Henry. Deze niet-verkozen premier werd waarnemend president in 2021, na de moord op Jovenel Moïse, de vorige president, die werd vermoord in zijn slaapkamer.

Wetteloosheid

Sindsdien is Haïti, dat altijd notoir instabiel is geweest, volledig afgegleden in wetteloosheid. Criminele bendes werden steeds machtiger en kregen de hoofdstad Port-au-Prince grotendeels in hun greep.

Eerder dit jaar namen de bendes, onder leiding van Jimmy 'Barbecue' Cherizier, de controle over toen waarnemend president Ariel Henry in het buitenland was.

Henry verblijft nog altijd buiten Haïti, in Puerto Rico. Hij legde zijn functie neer op het moment dat de overgangsraad was aangesteld. In de overgangsraad zitten mensen die de voorbije jaren regeringsfuncties hadden, en vaak worden geassocieerd met corruptie. Ook bendeleider Jimmy Cherizier heeft gezegd dat hij mee wil praten over de toekomst van het land. Cherizier en de belangrijkste bendes hadden eerder het vertrek van Ariel Henry geëist. 

Het geweld houdt overigens nog altijd aan in Haïti. In verschillende wijken van Port-au-Prince is ook vandaag weer schoten gehoord. In 1 maand tijd zijn 90.000 inwoners de stad ontvlucht. Dit jaar alleen heeft bendegeweld al meer dan 1.500 levens geëist.

Meest gelezen