Luister naar

De Syriër Ayham krijgt een zoen van de burgemeester

Nieuws
Journalist Michiel Steenwinkel wilde weten hoe het is om als vluchteling hier je bestaan op te moeten bouwen en meldde zich aan als buddy via de organisatie DelftseBuur. Hij schrijft een serie verhalen over zijn ontmoetingen met de Syriër Ayham Jabri. Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.
Journalist Michiel Steenwinkel wilde we.. meldde zich aan als buddy via de organi.. 21 29 juli 15 augustus.
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Ik ontmoet Ayham deze keer in de oude binnenstad van Delft. Geen van ons beiden weet dan nog dat er die middag een festival plaatsvindt. Zo gebeurt het dat we ineens tussen honderden mensen in het feestgedruis staan. Ik zie lichtelijk aangeschoten Hollanders dansen en vraag me af wat mijn Syrische vluchteling hiervan vindt. Als ik opzij kijk, zie ik pretogen.

Ayham is een jongeman die openstaat voor nieuwe culturen en ervaringen. Dat is onmiddellijk duidelijk. Waar ik me een beetje ongemakkelijk voel in een feestende menigte, geeft hij zich er meteen aan over. Ik stel voor een biertje te bestellen. Ayham is moslim, maar heeft daar geen probleem mee.

Als ik hem vraag hoe hij het vindt, antwoordt hij met de woorden ‘leuk’ en ‘gezellig’. Ja, zo kun je het zeggen. Ik complimenteer hem met het woord ‘gezellig’, een oer-Hollands woord. Zijn Nederlands gaat in korte tijd met sprongen vooruit. Ayham neemt vervolgens selfies met wildvreemde mensen. Hij vermaakt zich.

Dan beklimt de nieuwe burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, het podium. Ze houdt een korte toespraak. Ik bedenk dat het leuk en misschien ook wel heel handig is voor Ayham om haar te ontmoeten. Zo’n kans krijgt hij niet snel weer. We wurmen ons door de menigte heen, terwijl ik tegen mezelf zeg dat Van Bijsterveldt dit vast kan waarderen. Ik spreek haar aan en stel Ayham voor. Ze reageert enthousiast en zegt dat het leuk is dat hij erbij is. De burgemeester vraagt of hij in Delft woont en hoe hij het hier vindt. De muziek zwelt weer aan. Je kunt elkaar bijna niet meer verstaan. Ik zie dat Ayham iets in haar oor roept, waarop zij hem drie zoenen geeft. Missie geslaagd!

Even later kijk ik met Ayham op mijn mobiel het filmpje terug dat ik maakte van de ontmoeting. Ik vraag hem wat hij tegen de burgemeester zei voordat zij hem drie zoenen gaf. Het antwoord is een vrij beknopte en heldere uitleg van Ayhams integratie: ‘Wij zijn in jullie land, maar jullie zijn in ons hart.’

Eerdere afleveringen verschenen op 11, 21 en 29 juli en 15 augustus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.