Publieke rouw is ingeburgerd. Maar de sacralisering van voorwerpen hoeft niet religieus te zijn

Interview
Peter R. de Vries, maar ook het doodgereden kind. Schokkend en onverwacht overlijden leidt tot collectieve rouw. Het is meer dan emotie, zegt onderzoeker Irene Stengs. ‘Publieke herdenkingen gaan vaak over politiek-maatschappelijke kwesties.’ Over krentenbollen, cactussen en as.
Herman Veenhof Herman Veenhof
donderdag 28 maart 2024 om 19:15
Medewerkers van de gemeente ruimen de bloemen en kaartjes op die voor Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat zijn neergelegd.
Medewerkers van de gemeente ruimen de bloemen en kaartjes op die voor Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat zijn neergelegd. beeld anp / Ramon van Flymen

‘Wat doen we met al die dingen?’ Het is niet alleen de vraag bij het leegruimen van een huis waar recent overledenen woonden. De vraag doemt ook op bij tijdelijke herdenkingsplekken voor overleden Bekende Nederlanders. Tussen weggooien en voor de eeuwigheid bewaren is veel mogelijk.

Irene Stengs (65) weet er alles van. Ze is senior onderzoeker etnologie bij het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar ‘antropologie van ritueel en populaire cultuur’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze promoveerde in 2003 op de verering voor overleden koningen in Thailand. Maar evengoed gaat ze met de fiets regelmatig langs ‘bermmonumenten’ - een verzamelnaam voor alle gedenkplekken in de publieke ruimte waar iemand op gewelddadige manier..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van links naar rechts: Koning Willem II op de Heuvel in Tilburg, monument voor koningin Emma in Den Haag, een levend standbeeld van Wilhelmina en een monument voor koningin Wilhelmina in Eede.

Waar staan de bekendste standbeelden van Oranjevorsten? 'De Oranjeliefde diende een doel'

Inwoners van Emmen en omgeving hoeven zaterdag weinig moeite te doen om de koning te ontmoeten. Elders, van Arnhem tot Middelburg, kan men een van de voorzaten van de koning ontmoeten. Ze staan er in steen gehouwen.

Heb je de smaak na Koningsdag te pakken? In dit verhaal hebben we een aantal tips voor je waar je de rest van het jaar op schattenjacht kunt gaan.

Dol op de kleedjesmarkt op Koningsdag? In deze vier vintage winkels kun je het hele jaar terecht

Struinen over antiekmarkten, slenteren langs brocante kraampjes of speuren naar die ene bijzondere vondst tijdens de kleedjesmarkt op Koningsdag. We zijn dol op tweedehands. En dat zien we terug aan het aantal vintage winkels in ons land.

Wil je zelf eens een kijkje nemen op Pampus Live én een dansje wagen? Dan is het festival Pampus Live een aanrader.

Muziek in kerkjes, op eilandjes en in achtertuinen: dit zijn onze tips voor festivals op afgelegen plekken

Het festivalseizoen staat weer voor de deur! Maar waar moet je zijn als je geen zin hebt in massale evenementen op immens grote terreinen? Vier tips voor festivals op onverwachte plekken waar je niet zo gauw komt.

Op de Malediven bouwt Koen Olthuis de eerste drijvende stad ter wereld: vijfduizend drijvende huizen en appartementen in een lagune die net zo groot is als de binnenstad van Delft.

Deze architect bouwt drijvende steden. 'Als de bevolking straks krimpt, kun je de huizen weer wegvaren'

Lopen op het water. Het kan. Architect Koen Olthuis ontwerpt drijvende droomsteden vanuit een praktische visie op de werkelijkheid. 'We moeten weer durven innoveren. Ons land is nooit af.’

Op deze plek in Nijmegen kwamen op 2 oktober 1944 99 mensen om het leven.

Deze fabriek in Nijmegen was niet geschikt als schuilkelder, zo bleek twee weken na de bevrijding

Na de bevrijding was Nijmegen nog een half jaar frontgebied. In een kapokfabriek aan de De Ruyterstraat probeerden mensen te schuilen voor Duitse bommen. Het liep niet goed af.

Afbeelding

Hoe moet je kijken om wonderen te zien? Vijf levenslessen van Marilynne Robinson

Kijk je anders naar de wereld als je het boek Gilead van Marilynne Robinson hebt gelezen? Theoloog Martine Oldhoff, kerkjurist Rik Torfs en filosoof Matteo van den Brink stellen elkaar deze vraag in de ND Boekenclub.