© BELGAIMAGE

Europa wil rubberkorrels kunstgras schoner maken

Mogelijk komt er tegen 2020 een drastische vermindering van het toegelaten gehalte aan kankerverwekkende PAK’s in de rubbelkorrels die worden gebruikt voor kunstgrasvoetbalvelden. Nederland heeft vorige maand een voorstel in die zin ingediend bij de ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen.

Luc STANDAERT

Ook in ons land was er vorig jaar veel te doen rond de kunstgrasvelden in het voetbal. Een onderzoek van deze krant en de Universiteit Hasselt bracht toen aan het licht dat ook in negentien onderzochte kunstgrasvelden in Limburg de toegelaten waarden voor PAK’s in de rubberkorrels die gebruikt worden in kunstgras ruimschoots overschreden werden. Een en ander had tot gevolg dat in zestien van de 21 kunstgrasvelden in Limburg de rubberkorrels vervangen werden.

-98 procent

Ook in Zweden en vooral in Nederland was er beroering rond de kunstgrasvelden, hoewel volgens eerder onderzoek van het Europees Agentschap voor chemische stoffen de gezondheidsrisico’s zeer klein zijn.

Maar vorige maand heeft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij de ECHA in Helsinki een voorstel ingediend om het toegelaten gehalte aan PAK’s, de kankerverwekkende stoffen die in de rubberkorrels zitten, drastisch te verlagen.

Het Nederlands instituut heeft de gezondheidsrisico’s bekeken voor professionele voetballers (en in het bijzonder doelmannen), voor spelende kinderen van verschillende leeftijden, en voor de werknemers die de kunstgrasvelden aanleggen en onderhouden.

Op basis van die bevindingen suggereert het Nederlands instituut om het toegelaten gehalte van PAK’s in de rubberkorrels drastisch te verlagen.

Er zijn acht verschillende soorten PAK’s. Op dit ogenblik is de norm voor twee van die PAK’s 100 mg per kg, en voor de zes andere 1.000 mg per kg. Het RIVM stelt voor alle acht een maximum voor van 17 mg per kg, of een vermindering met respectievelijk 83 en ruim 98 procent.

Doelstelling van die verlaagde norm is volgens de Nederlanders om het risico voor wie in contact komt met de rubberkorrels erg laag te houden en de maatschappelijke bezorgdheid over de mogelijke schadelijke effecten van de PAK’s te verhelpen; en tegelijk de financiële, administratieve en maatschappelijke kost van de verlaging binnen de perken houden.

Het voorstel moet nu nog door een aantal instanties bekeken worden en gaat dan naar de Europese Commissie en de lidstaten. Als alles goed gaat wordt de beperking van de PAK’s vanaf 2020 van kracht in heel de Europese Unie.

Handen wassen

Intussen wijst het Europees Agentschap nog eens op de aanbevelingen die het al in 2017 heeft gedaan onder het motto ‘Kunstgrasvelden zijn veilig, maar niet perfect’.

De risico’s zijn klein, maar kunnen nog verminderd worden door:

  • de handen te wassen na het spel en voor het eten
  • eventuele sneden of wondjes schoon te maken
  • de sportschoenen en -kledij meteen uit te doen voor het naar huis gaan
  • en -uiteraard- de korrels niet in te slikken!
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer