Industrie

Vanaf volgende week is er weer wat activiteit bij Van Hool

© belga

Bij de divisie industriële voertuigen van Van Hool zou er volgende week weer beperkt gewerkt worden.

Volgende week zou er volgens ACLVB-vakbondssecretaris Christophe Van Audenhove opnieuw gewerkt worden op de site van Van Hool in Koningshooikt. Sinds het faillissement op maandag 8 april ligt het fabrieksterrein er verlaten bij. Bij de divisie industriële voertuigen zou er weer beperkte activiteit zijn. De trailerdivisie wordt overgenomen door het Zuidafrikaanse GRW, onderdeel van het Duitse Schmitz/Cargobull. De overname is volledig rond.

De overname van de busdivisie door VDL Groep loopt wel moeilijker omdat er eerst een akkoord van de mededingingsautoriteiten moet komen. De combinatie VDL met Van Hool wordt namelijk de enige busbouwer in de Benelux, op het kleine Ebusco na. Het is nog enkele weken wachten vooraleer ook het busgedeelte opnieuw kan opgestart worden. De fabriek van Van Hool in Noord-Macedonië werkt voorlopig wel nog, omdat die niet onder het faillissement valt.

Volgens Van Audenhove zullen de activiteiten in de trailerdivisie maar heel langzaam heropgestart worden: pas tegen eind juni moet de doorstart afgerond zijn. In het busgedeelte is het nog onduidelijk wat VDL allemaal zal overnemen. Van Audenhove zegt dat de eerste contacten tussen de vakbonden en de overnemers positief waren. Bij het ACV valt te horen dat er wel nog heel wat onduidelijkheden zijn en dat de heropstart warrig verloopt. (sdc)