Corruptie

Premier van Spanje denkt aan aftreden na corruptieonderzoek naar zijn vrouw

Begoña Gómez en Pedro Sánchez op een verkiezingsbijeenkomst in Madrid, in juli 2023© reuters

De premier van Spanje, Pedro Sánchez, overweegt om af te treden. Er loopt een onderzoek naar zijn vrouw voor beïnvloeding en corruptie. Zo maakte hij woensdag bekend op X.

blg, cm

“Ik heb behoefte om te stoppen en na te denken of ik regeringsleider kan blijven”, schrijft de Spaanse eerste minister op X. Zijn uiteindelijke beslissing zou hij komende maandag bekendmaken.

Hij brengt die boodschap te midden van ophef over zijn vrouw Begoña Gómez. Tegen haar is op 16 april een onderzoek opgestart na een klacht van de vereniging Manos Limpias (Propere Handen).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens Spaanse media richt dat onderzoek zich op contacten van Gómez met private bedrijven die van de overheid geld of opdrachten ontvingen. Zo zou Gómez banden hebben gehad met het Spaanse toerismeconcern Globalia, eigenaar van onder meer Air Europa. Ze zou in 2020 een rol hebben gespeeld bij overheidssteun aan Air Europa, dat tijdens de coronacrisis in grote problemen kwam.

Gómez leidde toen IE Africa Center, een stichting gelinkt aan een handelsschool in Madrid. Volgens de onlinekrant El Confidencial ondertekende de stichting in 2020 een partnerschap met Globalia. Gómez zou aan een privévergadering met de ceo van Globalia, Javier Hidalgo, hebben deelgenomen, toen Globalia met de overheid over het reddingsplan onderhandelde.