Joris Nuyens (rechts) is eigenlijk Bert Van den Bossche (links) die plastische chirurgie ondergaan heeft. fotomontage GVA

Plottwist in ‘Familie’: omstreden personage blijkt niet te zijn wie hij beweert

Het omstreden personage Bert Van den Bossche is terug in Familie. Hij gaat zelfs al enkele maanden mee in de reeks, maar dan als Joris Nuyens. Het personage van acteur Jan Sobrie (44) onderging namelijk plastische chirurgie om onherkenbaar wraak te komen nemen op de Van den Bossches.

Tom Vets

Toegegeven, het was niet meer helemaal een verrassing. De die hard-fans van Familie hadden een tijdje geleden al in de gaten waar de verhaallijn naartoe ging. Maar echte zekerheid kwam er pas vrijdagavond. Joris keek zijn medisch rapport in en belde met een plastisch chirurg in Zuid-Afrika. In flashbacks kreeg je het personage te zien vlak na de ingreep, met littekens in het gezicht.

Een duidelijke verwijzing naar het Familie-boek Alter ego, dat in 2021 verscheen met Bert Van den Bossche in de hoofdrol. In dat verhaal was te lezen dat Bert plastische chirurgie overwoog om wraak te nemen op de Van den Bossches. Nu Joris beetje bij beetje zijn duivels plan uitvoert, lijken we onderweg naar een bloedstollende seizoensfinale.

Zo zag ‘Joris’ er vroeger uit, als Bert Van den Bossche.© VTM

Acteur Jan Sobrie verkiest om in de luwte te blijven, maar creative producer Wim Feyaerts van Familie wil wel toelichting geven. Recent bleek dat Bert ook de opdrachtgever is van de felle brand waarbij Peter (Gunther Levi) en Marie-Rose (Martine Jonckheere) het leven lieten. Dat gebeurde al in januari 2022. Hadden de makers van Familie toen al bedacht dat Bert verantwoordelijk was?

“Totaal niet”, zegt Feyaerts. “Er werd in het scenario wat gespeeld met de mogelijkheid dat de brand was aangestoken door Francesca (Veerle Eyckermans), de moeder van Iris (Marianne Devriese). De schuldige bleek uiteindelijk een pyromaan. Pas later kwamen we op het idee om het personage Bert terug te brengen, en zijn we naar invalshoeken gaan kijken om die verhaallijn op te bouwen. Op dat moment kwam het als een godsgeschenk dat we twee jaar eerder die pyromaan hadden opgevoerd. Zo konden we nu de vraag opwerpen: door wie werd die aangestuurd? Door Bert dus.”

Dit uiterlijk had Bert jaren geleden niet.© VTM

Een vermomde slechterik is niet nieuw in soapland. Al gebeurde dat vroeger op een andere manier. Herinner je je Graham Boardman nog? Zo’n zeventien jaar geleden dook deze Australische zakenman in Familie op. Hij probeerde Peter om de tuin te leiden en deed VDB Electronics in slechte papieren belanden.

Een vermomde Xavier Latour als Graham Boardman. “Zoiets doen we nu niet meer”, zegt Feyaerts.© VTM

Boardman bleek het alter ego van Xavier Latour (Eric Kerremans). Een pruik en baard zorgden voor een metamorfose. “Zoiets is niet meer van deze tijd”, zegt Feyaerts. “Daar raak je vandaag de dag niet meer mee weg. Het huidige verhaal konden we alleen brengen met een andere acteur. Want als je Steven De Lelie weer vraagt om de rol te spelen, zou elke Van den Bossche het personage meteen herkennen.”

LEES. Steven De Lelie werkt nu in de zorgsector: “Ik maak mensen gelukkig, net als vroeger.”

Het laatste wat we van Bert zagen, was dat June (Katrien De Becker) hem opsloot in een zeecontainer, en dat ze opdracht gaf die te lozen in zee. “Maar er kwam daarna nog dat boek uit, waarin het verhaal verder ging. Het boek eindigde met Bert die plastische chirurgie onderging. Voor ons een aanleiding om voor het personage een nieuwe identiteit te creëren.”

Het was door dat boek dat sommige kijkers weken geleden al in de gaten hadden wat er aan het gebeuren was. Een beetje jammer voor de makers? “Sommige fans hadden het snel door, anderen twijfelden of dachten dat het iemand anders was. Het is altijd leuk als fans discussiëren en er mee bezig zijn. Dat is een teken dat onze reeks leeft onder de kijkers.”

Joris/Bert na de chirurgische ingreep, met littekens in het gezicht.© VTM

Op internetfora vinden sommige kijkers van het eerste uur dat het recent te weinig rond de echte Van den Bossches draait in de reeks. Is deze plotwending daar een antwoord op? “Ik ben wat verrast”, zegt Feyaerts. “De reeks draait rond familie, in het algemeen. De hele Coppens-clan is ook een familie, en een belangrijke. Maar in onze beleving staan de Van den Bossches, met Anna als stammoeder, nog altijd centraal. De aanwezigheid van de andere personages is echter noodzakelijk om het verhaal zuurstof te geven.”

En nu dus volle gas richting seizoensfinale. Dat Jacky Lafon weldra haar rentree maakt, verklapte ze in maart al. Was Feyaerts daar blij mee? “Het was dubbel”, geeft hij toe. “We houden zulke zaken liever geheim. Maar langs de andere kant heeft ze iets gezegd dat de mensen nieuwsgierig maakt.”

‘Familie’, van maandag tot vrijdag om 20 uur op VTM, ook beschikbaar op VTMGO
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER