Direct naar artikelinhoud
Politiek

Sp.a wil zich niet meer laten temmen

Sp.a voorzitter John Crombez op de nieuwjaarsreceptie in BredeneBeeld BELGA

"Jullie. Zullen. Ons. Niet. Temmen." John Crombez schreeuwde het vanmorgen uit op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij: het nieuwe socialisme is niet te stoppen. Hoe dat 'nieuwe' socialisme er concreet zal uitzien, wordt de komende maanden uitgewerkt. Sp.a wil vandaag vooral laten zien dat de rug gerecht is.

Nieuw socialisme. Hoe vaak de term precies voorkomt in de speech van voorzitter John Crombez hebben we niet geteld. Maar dat de partij behalve een nieuw logo ook een vernieuwde inhoud nastreeft, daar kon niemand naast kijken op de nieuwjaarsreceptie van de partij in Bredene.

Nochtans: de elementen die Crombez naar voor haalde in zijn speech klinken door en door socialistisch. "Elk uur werk telt, voor loon, voor sociale bescherming, voor pensioenen", aldus de voorzitter. Sp.a doelt daarmee in eerste instantie op mantelzorgers, freelancers en nieuwe beroepen zoals fietskoeriers. Of pakweg ook de vrijwilliger die voorleest in een ziekenhuis daaronder valt, is nog voer voor het congres.

Bij de nieuwe oplossingen en nieuwe zekerheden die sp.a aandraagt, horen ook de pensioenen, betoogt Crombez. Hij pleit voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto voor wie lang genoeg gewerkt heeft.

Toekomstbegroting

Wat steeds terug komt is gelijkheid en bescherming. De verdere concrete uitwerking is voor het congres van 17 maart. Maar al deze week is de partij van plan om met cijfers te komen: een alternatieve begroting voor de komende jaren plus een toekomstbegroting die zelfs vooruitblikt tot 2040 en 2060.

Sp.a wil zich, na enkele moeilijke oppositiejaren, presenteren als alternatief voor de centrumrechtse regering bij de samenvallende verkiezingen van 2019. Opvallend: het wil dat doen zonder die regering expliciet aan te vallen en vooral zonder een woord te verspillen aan de thema's die het publieke debat nogal eens durven beheersen: migratie en identiteit. De strategie is om de eigen thema's daarnaast te zetten en zo zelf het debat te kunnen bepalen, luidt het intern.

In de speech van Crombez klonk dat alvast zo: "De geschiedenis toont aan dat, in nieuwe tijden, wij er altijd voor zorgen dat een menswaardig en gelukkig leven niet iets is voor enkelen, maar voor iedereen. De geschiedenis toont aan dat het in nieuwe tijden socialisten zijn die ervoor zorgen dat de geschiedenis de juiste kant opgaat."

Geen Meeuws, geen Beels

Nog opvallend waren de afwezigen onder de meer dan 2.000 aanwezigen: de Antwerpse - voorlopig toch nog - kopman Tom Meeuws en Jinnih Beels. Over de eerste repte Crombez in zijn speech met geen woord. Gewezen politiecommissaris Beels, die bij de splitsing van Samen voor de socialisten koos, kreeg wel een bijzondere vermelding. "Elke dag sluiten er zich weer nieuwe mensen bij ons aan. Vraag maar aan Jinnih Beels!", riep Crombez. Wellicht even vergetende dat Beels onafhankelijke blijft, ook al wordt ze genoemd als de nieuwe lijsttrekker van de socialisten in de koekenstad.

Voor de rest in heel de speech van de voorzitter geen enkele hint naar de miserie die de partij de afgelopen week doormaakte. In Antwerpen met de scheiding van Groen, in Gent door de beschuldigingen aan het adres van het stadsbestuur over vermeende ongeregeldheden bij de bouw van de Ghelamco-arena.

'Het is niet omdat het nu uit is met uw lief, dat je niet opnieuw kunt beginnen vrijen'
Güler Turan, Antwerps gemeenteraadslid

In de zaal werd daar wel over gepraat. Maar alleen maar in positieve zin: het vreemde enthousiasme dat zich vorige week al meester maakte van de Antwerpse afdeling, heeft zich kennelijk verspreid. "Deze speech was wat we nodig hadden en misschien waren de gebeurtenissen in Antwerpen dat op een of andere manier ook", zegt een opgetogen Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. "Het voelt aan als een soort catharsis."

Rancune

Een gevoel dat velen in de zaal delen. Is er dan geen rancune ten overstaan van de groenen? "Als dat al leeft, stel ik voor dat mensen dat snel achter zich laten", zegt Crombez. "We gaan onze tijd niet verliezen aan rancune, we hebben wel andere dingen te doen. En het is ook niet omdat de samenwerking nu stopt in Antwerpen, dat er geen progressieve samenwerking meer zal zijn."

Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Güler Turan vat het zo samen: "Het is niet omdat het nu uit is met je lief, dat je niet opnieuw kunt beginnen vrijen. De relaties die vonken geven, dat zijn meestal de beste."