Direct naar artikelinhoud
Congo

Geweld tussen de Congolese ordediensten en opposanten van president Kabila: al 5 doden en 33 gewonden

Joseph KabilaBeeld REUTERS

Bij geweld tussen de Congolese ordediensten en opposanten van president Kabila zijn vandaag al minstens 5 doden en 33 gewonden gevallen. Dat meldt de VN.

De slachtoffers en gewonden zouden gevallen zijn toen Congolese security agenten traangas en echte kogels afvuurden op de manifestanten van een vredesmars. 

De spanning in de Congolese hoofdstad is te snijden na de oproep van 'comité laïc de coordination' (CLC), een katholieke organisatie, om na de zondagsmis vandaag te manifesteren tegen president Joseph Kabila.

Geen internet

Sinds middernacht is het in Kinshasa niet meer mogelijk om te surfen, te e-mailen of boodschappen te versturen via sociale media. Ook op 31 december werd alle internetverkeer verbroken, ook toen verboden de autoriteiten een manifestatie tegen Kabila. Toch kwam het toen tot geweld.

De oproep om een nieuwe 'mars' te houden kwam er afgelopen week. Het CLC roept alle kerkgangers op om de straat op te trekken "met onze vredestakken, onze bijbels, onze rozenkransen en onze kruisbeelden om Congo te redden". Het CLC vraagt president Kabila om publiek zijn vertrek aan te kondigen en het politiek akkoord dat meerderheid en oppositie eind 2016 sloten te respecteren.

De Congolese autoriteiten laten echter niet begaan. In heel de hoofdstad zijn vandaag wegversperringen opgeworpen en politiecontroles georganiseerd. De mars in Kinshasa is door de lokale bestuurders verboden, terwijl ook in andere Congolese steden opgeroepen is om op straat te komen.

In Congo zijn alle manifestaties verboden nadat in september 2016, kort voor het verstrijken van Kabila's tweede en officieel laatste ambtstermijn, tientallen doden zijn gevallen bij eerdere protesten. Ook op de laatste dag van 2017 kwamen mensen om het leven na ingrijpen van de veiligheidsdiensten, al wordt dat door de autoriteiten zelf ontkend.

De VN-missie in Congo (Monusco) zal vandaag waarnemers het terrein opsturen om eventuele gevallen van geweld en mensenrechtenschendingen te kunnen rapporteren.

Op 23 december 2018 zouden de Congolezen naar de stembus moeten trekken om een opvolger voor Kabila te verkiezen.