Antwerpenaar krijgt tot 30 maanden cel voor internationale trafiek van hasj en cocaïne

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 39-jarige Antwerpenaar veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf voor het opzetten van internationale drugstrafieken van 2007 tot 2010. Vanuit Marokko en de Dominicaanse Republiek werden hasj en cocaïne ingevoerd. Tien andere beklaagden kregen mildere celstraffen.

De speurders kregen Bruggeling Bruno H. (71) en Andreas V. (81) uit Gistel in de loop van 2009 in het vizier. Daarnaast bleek dat grote sommen cash geld in opdracht van Vladimir S. (39) naar het Kroatische Split werden gebracht. Ten slotte werden Willy L. (68) en zijn echtgenote in Marokko betrapt met 60 kilogram hasj in een dubbele bodem van hun wagen.

Dankzij de verklaringen van L. konden de onderzoekers de drugstrafieken in kaart brengen. Zo werd hasj vanuit Marokko tot in België en Nederland gebracht. Cocaïne werd overgevlogen uit Latijns-Amerika en was uiteindelijk bestemd voor Italië, Noorwegen en Londen. In totaal werden 13 drugstransporten en vijf geldtransporten van telkens enkele honderdduizenden euro’s in kaart gebracht.

Het openbaar ministerie gaf toe dat de zaak te lang heeft aangesleept. Daarom werd voor de acht hoofdbeklaagden slechts 2,5 jaar cel geëist. De vier anderen riskeerden anderhalf jaar gevangenisstraf. De meeste beklaagden ontkennen hun betrokkenheid en vroegen de vrijspraak. Ondergeschikt werd gevraagd om hen schuldig te verklaren, zonder een straf op te leggen.

De rechtbank veroordeelde Vladimir S. uiteindelijk tot 30 maanden effectieve gevangenisstraf. Andreas V. kreeg 20 maanden cel opgelegd. Voor Willy L. en Bruno H. werd 15 maanden celstraf uitgesproken. De andere betrokkenen kregen straffen van zes maanden met uitstel tot een jaar effectief. Slechts één beklaagde werd vrijgesproken. De rechtbank sprak ook de verbeurdverklaring uit van ruim 4,7 miljoen euro, waarvan minder dan tien procent effectief. Op het moment van de feiten was een verbeurdverklaring met uitstel immers nog mogelijk, maar die wet is ondertussen aangepast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER