Direct naar artikelinhoud
Brexit

Superdry-miljonair heeft 1,2 miljoen euro over om brexit te stoppen

Julian Dunkerton wil een nieuw referendum over de brexit.Beeld AP

Julian Dunkerton, het gezicht achter het Britse kledingmerk Superdry, doneert 1,2 miljoen euro aan de organisatie The People’s Vote. Die actiegroep pleit voor een tweede referendum over de brexit.

De dagelijkse leiding van kledingketen Superdry laat medeoprichter Julian Dunkerton sinds 2015 over aan anderen. Zelf  runt hij tegenwoordig liever het familiale ciderbedrijf, Dunkertons Organic Cider, bekend om zijn conservatieve methodiek. En met The Lucky Onion bezit Dunkerton een verzameling boetiekhotels, lokale pubs en restaurants in het hart van de Cotswolds, in Engeland. Alles ademt weemoed naar een vervlogen tijdperk van Great Britain. 

Toch staat uitgerekend Dunkerton bovenaan de – alsmaar groeiende – lijst van bekende gezichten die ijveren voor een nieuw referendum over de brexit. Eerst sprongen oud-premiers John Major en Tony Blair op de barricaden. Recent volgde oud-voetballegende Gary Lineker en ook supermiljonair annex filantroop George Soros steunt met de campagne ‘Best for Britain’ een nieuw brexitreferendum.

Modemagnaat

Multimiljonair Julian Dunkerton is met zijn 53 jaar de jongste in het rijtje. De modemagnaat, die mee aan de wieg stond van Superdry, geeft 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro) aan The People’s Vote. Die organisatie werd in april 2018 opgericht en pleit voor een tweede brexitreferendum over de uitkomst van de brexitonderhandelingen. De groep omvat Britse parlementariërs en campagnevoerders van diverse politieke partijen en wordt geleid door Labour-parlementslid Chuka Umunna.

'Het wordt steeds duidelijker dat politici er een puinhoop van hebben gemaakt'
Julian DunkertonOprichter Superdry

Tegenover The Observer zegt Dunkerton: “Ik steun The People’s Vote met geld, omdat we ernstig kans maken om dit terug te draaien. Het wordt steeds duidelijker dat een visie op de brexit ontbreekt en dat politici er een puinhoop van hebben gemaakt. Het Britse publiek beseft dat de brexit een ramp wordt. Misschien heeft men alleen wat nieuwe hoop nodig, nu duidelijk is dat de publieke opinie in beweging is.”

In maart 2019 vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De kans dat dit gebeurt zonder dat er afspraken zijn gemaakt over toekomstige handelsrelaties, lijkt toe te nemen. Met zijn gift wil de modeondernemer geld vrijmaken voor zeer gedetailleerde opiniepeilingen over de brexit. Hiermee moet duidelijk worden of er inderdaad een sterke behoefte bestaat aan een tweede referendum. Sceptici wijzen er evenwel op dat zo'n referendum sowieso te laat komt, en dat de uitslag niet wezenlijk zou verschillen.

'Als de brexit twintig jaar geleden had plaatsgevonden, zou Superdry nooit zo’n wereldwijd succesvol zijn geworden'
Julian DunkertonOprichter Superdry

Toch denkt Dunkerton vanuit zijn eigen getuigenis en investering het verschil te kunnen maken: “Als de brexit twintig jaar geleden had plaatsgevonden, zou Superdry nooit zo’n wereldwijd succes zijn geworden. We zouden veel meer problemen hebben gehad met afspraken over douanecontroles en tarieven.”

Dunkerton was in 2003 medeoprichter van het kledingmerk. De keten telt inmiddels 515 winkels in 46 landen. De fundamenten voor zijn bedrijf legde hij al op zijn negentiende. Samen met jeugdvriend Ian Hibbs leende hij 2.000 pond (2.300 euro), om te starten op een overdekte marktkraam in Cheltenham. Hun kledingkraam heette toen nog Cult Clothing Co.

Dunkerton verkocht in februari 2016 iets minder dan 50 miljoen pond aan aandelen om zijn scheiding van zijn eerste vrouw Charlotte Abbot te financieren

Met Superdry trok hij jaren later naar de hippere winkelstraten waar H&M en Inditex, de groep achter Zara en Massimo Dutti, de dienst uitmaakten. Samen met andere 'exoten' als het Deense Zizzi, of IKKS uit Frankrijk, legde Superdry de bestaande ketens het vuur aan de schenen. De stijl wordt omschreven als Amerikaanse vintage, gecombineerd met Japanse en Britse stijlen, met het Superdry-logo nogal prominent aanwezig. Met de beursgang in 2010 kwam de ultieme bekroning voor Dunkerton, die uit een ondernemersfamilie stamt. De marktwaarde bedraagt meer dan 1 miljard euro. 

De stichter is nog altijd de grootste aandeelhouder. Volgens de krant The Telegraph ligt zijn nettovermogen op ongeveer 350 miljoen pond (390 miljoen euro). Hij verkocht in februari 2016 iets minder dan 50 miljoen pond (59 miljoen euro) aan aandelen om zijn scheiding van zijn eerste vrouw Charlotte Abbot te financieren. Dunkerton hertrouwde deze zomer met ontwerpster Jade Holland Cooper.