Hervallen Zonhovense IS-terrorist krijgt 5 jaar cel: “In de gevangenis ben ik net meer geradicaliseerd”

Zonhovenaar Semir M. is vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 5 jaar cel voor deelname aan activiteiten van IS. Via de bij jihadi’s populaire app Telegram nam de 23-jarige contact op met een gelijkgestemde. Hij probeerde de man te overtuigen om in naam van IS een aanslag te plegen in Europa. De Zonhovenaar is een recidivist, want in juni 2017 krijg hij in Hasselt al drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk voor gelijkaardige feiten.

GeHo

Semir M. kwam in januari 2018 voorwaardelijk vrij en zocht meteen contact met andere jihadi’s. Eerder was de jongeman schuldig bevonden aan de verspreiding van onder meer beelden van onthoofdingen en had contacten met IS terwijl zijn zus vertalingen deed voor de organisatie. Hij gaf nu aan “jong te willen sterven op de weg van Allah”. “Het is belangrijk om te trainen voor de jihad. Laten we een aanslag plegen op een gaypride, homoclubs of grote festivals. Een goed plan hebben, is belangrijk.” Daarnaast refereerde de twintiger naar de aanslagen in Las Vegas en in Orlando, waarbij meer dan 50 doden vielen, om hier iets gelijkaardigs te doen. Tot slot verwees Semir M. naar seksclub Casa Rosso in Amsterdam als doelwit.

Om te lachen

“Het was maar om te lachen. Ik wou zien hoe ver de andere wou gaan. De afgelopen jaren heb ik me zo in de problematiek verdiept dat het als het ware een deel van me geworden is. Vergelijk het met een verslaving aan drugs”, verdedigde de Zonhovenaar zich in de rechtbank. De rechter kon er niet mee lachen. Net zomin als met de 33 gruwelvideo’s en 59 audiobestanden van IS die op een USB bij zijn thuis aangetroffen werden. De man was degelijk actief op zoek naar propagandamateriaal van IS en bekijkt onder eer video’s van executies. Daarnaast gaf hij meermaals aan in een land te willen leven waar de sharia heerst en dat hij neerkijkt op de westerse samenleving. “Dat zijn ongelovigen die geen hart hebben.”

Geen aanslag willen plegen

De rechtbank sprak Semir M. wel vrij van de aantijging dat hij een aanslag wilde plegen. ‘Er is niet aangetoond dat de beklaagde zelf daden hiervoor heeft gesteld’, aldus het vonnis. Wel heeft hij geprobeerd om iemand hier toe aan te zetten. Tot slot is de rechtbank van oordeel dat hij zijn boodschap niet publiekelijk verspreid heeft. Het gaat niet om openbare websites, maar wel om 1 op 1 gesprekken. Voor de bepaling van de strafmaat verwees de rechtbank dat de beklaagde door deze feiten bijgedragen heeft aan internationaal terrorisme. “Hij beoogde om slachtoffers te maken en wilde paniek veroorzaken door zijn geloofsovertuiging.”

Deradicalisering

Op zijn proces hekelden Semir en zijn advocaat Jurgen Millen het falende deradicaliseringsbeleid in de gevangenis. “Ik ben er net meer geradicaliseerd. 23 uur per dag zit ik op mijn cel. In mijn eentje moet ik naar de wandeling. Met niemand kan ik communiceren. Als ik buiten zou zijn, heb ik tenminste opvang van mijn ouders en zus.” Volgens de rechtbank is het omgaan met geradicaliseerde personen voor verbetering vatbaar, maar legt Semir hiermee ten onrechte de verantwoordelijkheid bij anderen in plaats van zichzelf. “Beklaagde had immers na zijn vorige veroordeling via deels uitstel onder voorwaarden een grote kans gekregen en heeft deze niet gegrepen.” Bovenop de 5 jaar cel krijgt de Zonhovenaar, die in Antwerpen in de cel zit, nog 800 euro boete en draait hij op voor de proceskosten van 280 euro. Hij heeft 30 dagen de tijd om in beroep te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer