Op het terrein in de Augustijnenlaan zijn de eerste voorbereidingen voor de opbouw van de zomerbar begonnen.© Hans Otten

Zomerbar Jardin Albert vindt nieuwe plek op boogscheut van marktplein

Herentals -

De grote zomerbar Jardin Albert is een vaste waarde in Herentals, maar zag het seizoen in het water vallen toen het stadsbestuur besloot geen vergunning meer toe te kennen aan zonevreemde pop-ups. De ondernemende broers hebben nu een nieuwe stek gevonden, in het centrum.

Hans Otten

Jardin Albert palmde vijf zomers lang een terrein naast het Albertkanaal in, waar de broers Nick en Brent Van Rooy vorig jaar met succes ook een volwaardig restaurant aan het pop-up concept toevoegden. De horecaondernemers die ook café-restaurant Bar Bier in het centrum uitbaten, hadden gepland om midden april te beginnen opbouwen voor het nieuwe seizoen, dat dan deze week zou van start zou gaan. Maar het Herentalse stadsbestuur besloot begin april niet langer vergunningen toe te kennen aan pop-up zomerbars die in een ‘verkeerde’ zone liggen. De reden was dat de Raad van State dergelijke vergunningen tegenwoordig steeds vaker schorst. En de vaste stek van Jardin Albert ligt in de KMO-zone Vennen.

Nick en Brent Van Rooy in hun vertrouwde habitat van Jardin Albert, hier nog aan het kanaal in Vennen.© Hans Otten

Die beslissing betekende een flinke streep door de rekening van de gebroeders Van Rooy, die licht radeloos op zoek gingen naar een nieuwe stek in een geschikte zone, in of buiten Herentals. In die schier onmogelijke opdracht blijken ze nu toch geslaagd te zijn. Bovendien strijkt Jardin Albert dit jaar voor het eerst neer in het stadscentrum, op amper een boogscheut van de Grote Markt. De vergunning is intussen in orde en de voorbereidingen zijn begonnen om een ongebruikt terrein in de Augustijnenlaan. Het gaat om een groot groen perceel dat ruwweg in de bocht tussen de parkings van Lidl en Delhaize ligt, waar een paar jaar geleden een moderne woning annex praktijk is afgebroken.

Parkgevoel

“Het is zo’n perceel waar iedereen voorbij rijdt zonder te beseffen hoe het er eigenlijk achter die wilde begroeiing uit ziet”, zegt Nick Van Rooy. “Er is een overeenkomst om de grond te huren, met zelfs meer toekomstmogelijkheden dan we op onze vorige locatie hadden. Dit perceel is bovendien groter, al willen we hier identiek hetzelfde doen als aan het kanaal vorig jaar. Het grote verschil is dat je daar aan het water zat, terwijl je hier dankzij een vijvertje en veel groen een parkgevoel hebt.”

Tot voor enkele jaren stond op de plek een moderne woning met praktijk, maar die is intussen volledig gesloopt.© RR

De voorgelegde plannen spreken van dezelfde aantallen als op de site in Vennen vorig jaar. Dat wil zeggen dat de zomerbar een capaciteit heeft van 350 bezoekers, terwijl het restaurantgedeelte nog eens honderd gasten aan tafel kan zetten. De keuken van Bar Bier verhuist ook dit jaar zo opnieuw mee naar Jardin Albert. “We zijn geen openluchtdiscotheek”, benadrukt Nick Van Rooy. “We spelen wel achtergrondmuziek, maar aan maximaal 85 decibel. Bovendien hangen er 36 geluidssystemen verspreid over het park. Dat gaan buurtbewoners in hun eigen tuin echt niet horen. Eén keer per maand plannen we een muzikale activiteit.”

Eind mei

Nick en Brent Van Rooy hebben als openingsdatum 24 mei vooropgesteld. Al speelde het regenweer van de voorbije dagen flink in hun nadeel. Niet alleen de vijver, maar ook een groot deel van het terrein lijkt onder water te staan. “Het nadeel is dat we hier echt weer helemaal van nul moeten beginnen, niet alleen qua infrastructuur, maar ook qua paadjes en wegen. Nieuw is dat we ook een kleine speeltuin willen aanleggen. Dat we in het centrum zitten, heeft voor ons natuurlijk ook voordelen. Zo staat iedere vrijdag de weekmarkt pal voor onze deur, het zondagse marktje is maar een beetje verderop. Daar willen we die dagen op in spelen door al om 10 uur open te gaan, andere dagen openen we zoals vroeger om 15 uur.”

Het gaat om een groot groen gebied in het hart van de stad.© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals