Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Sp.a-leden kijken na alle heisa naar de toekomst: “Wij zijn terug één familie”

De voornaamste kandidaten van sp.a Antwerpen na de goedkeuring van de lijst op het ledencongresBeeld BELGAONTHESPOT

De Antwerpse sp.a-leden scharen zich quasi unaniem achter een lijst mét Jinnih Beels als lijsttrekker, ondanks het feit dat ze geen sp.a-lid is, en mét Tom Meeuws, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt. “Ik heb vandaag een heel warme ploeg gevoeld. Wij zijn terug één familie.”

“Ik denk dat Meeuws zowat de meest bejaagde persoon is in heel België”, lacht een sp.a-militant schamper wanneer hem bij het binnenstappen gevraagd wordt of hij nog vertrouwen heeft in Meeuws. “Terwijl er nog niets bewezen is.” De Antwerpse socialisten verzamelden vandaag in de Ommeganckstraat om de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen goed te keuren. Eigenlijk kwam dat neer op één vraag: steunen de sp.a-leden Tom Meeuws nog na alle heisa?

Sinds zijn financiële malversaties bij De Lijn bekend werden en Samen, de samenwerking tussen Groen en sp.a, er op spaakliep, is hij vaak het middelpunt van kritiek. Meeuws staat niet ter discussie bij zijn Antwerpse luitenants die hem onvoorwaardelijk bleven steunen, zo klonk het altijd. Geldt hetzelfde voor de militanten? “Tja, we moeten roeien met de riemen die we hebben zeker?”, vertrouwt iemand ons toe wanneer we de vraag stellen.

Zo’n dik uur later komt het antwoord op die vraag er in de vorm van luid applaus, gefluit en gejoel, hoorbaar tot in de cafetaria waar de pers wacht op de uitslag. Applaus dat voor elk van de bijna 55 kandidaten wordt herhaald. “Ik denk dat we nog nooit zoveel hebben geapplaudisseerd”, lacht Vlaams parlementslid Güler Turan, wanneer ze snel om een watertje komt. Ze is net op tijd terug in de zaal om de tweehonderd militanten de Internationale uit volle borst en met opgeheven vuist zien mee te zingen. Lijsttrekker Beels aanschouwt het spektakel van op het podium met een glimlach, maar zingt niet mee.

Onvoorwaardelijke loyaliteit

De lijst wordt uiteindelijk bijna unaniem goedgekeurd. Slechts twee mensen stemden tegen, twee mensen onthielden zich. “Ik heb een heel warme ploeg gevoeld”, zegt sp.a-lid Hugo Raemen ons. “We zijn terug een echte familie. Een socialistische familie.”

“Kijk, wij zijn niet doofstom voor problemen”, zegt Turan die op de derde plaats staat, eenmaal de uitgelaten bende militanten zich onder een felle zon tegoed doet aan een drankje. Ze erkent dat sommige mensen vragen hadden bij Meeuws’ positie of Jinnih vroegen waarom ze geen partijlidkaart wilde hebben. “Maar we hebben het gehad met die continue aanvallen op ons.”

'We hebben het gehad met die continue aanvallen op ons.'
Güler Turan

Dezelfde toon bij lijsttrekker Jinnih Beels. “Ik vind het zelfs goed dat sommigen kritische vragen stellen, dat is gezond. Maar het is niet omdat er vragen worden gesteld, dat er geen loyaliteit is”, zegt ze. “Ik zei het daarnet ook tegen de mensen. ‘Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze, want iedereen steunt elkaar hier zo hard’. Ik kan trouwens geen mooiere liefdesverklaring inbeelden dan resoluut kiezen voor deze partij, na alle moeilijkheden.” “Ik heb het al eerder gezegd, wanneer socialisten zich onrechtmatig behandeld voelen, sluiten ze de rangen en zeggen ze ‘niet meer’”, aldus kamerlid Monica De Coninck.

Adoratie voor Gent

De sfeer bij de Antwerpse socialisten mag dan wel goed zitten, op de Grasmarkt stelt de Vlaamse partijtop zich wel vragen bij Meeuws’ positie, zo berichtte deze krant vandaag nog. “Ik ben echt kwaad geweest om dat stuk”, zegt Meeuws ons iets later. Daar is immers niets van aan, zegt hij. “Iedereen zit op één lijn. Ik heb de beste verstandhouding met John (Crombez, partijvoorzitter) en Freya (Van den Bossche, Vlaams parlementslid en rechterhand Crombez)”, aldus Meeuws, die van alle militanten op weg naar de uitgang schouderklopjes en steunbetuigingen krijgt. “Het is misschien moeilijk om zeggen als trotse Antwerpenaar, maar wij kijken met grote ogen naar de Gentse afdeling. Zij geven het goede voorbeeld op vlak van mobiliteit met het circulatieplan, of onderwijs met het aanmeldingsregister.”

'Als het politieke bestel zo snel iemand nieuw afmaakt, hoe overtuig je mensen dan om in de politiek te stappen?'

Net als Beels kan hij niet wachten om “het te hebben over de echte problemen in de stad”. Mobiliteit om er één te noemen. “De stad is een werf”, zucht Beels. Maar, zoals ze ook in haar toespraak zei, “het wordt ongetwijfeld een harde campagne”. Vele mensen hier zeggen “erg geschrokken” te zijn van de harde reacties op de poging van CD&V om de orthodoxe jood Aron Berger een plek te geven op hun lijst eerder deze week. “Als het politieke bestel zo snel iemand nieuw afmaakt, hoe overtuig je mensen dan om in de politiek te stappen?”, klinkt het overal, los van de inhoud van de discussie.

Jinnih Beels schrikt er in elk geval niet voor terug. “Ik ben er klaar voor. Ik heb al voor hetere vuren gestaan.”