Verpleegster die de varkensnier uit de doos haalt en klaarmaakt voor de transplantatie.
Foto: AP

Man die eerste varkensnier ter wereld kreeg, is overleden

De Amerikaan Rick Slayman bij wie in maart een varkensnier werd getransplanteerd, is overleden. Dat heeft het ziekenhuis dat de operatie uitvoerde, gemeld. Volgens het ziekenhuis heeft het overlijden van de 62-jarige man niets met de transplantatie te maken.Ā 

"Het Massachusetts General Hospital is diep bedroefd door het plotse overlijden van de heer Rick Slayman. We hebben geen aanwijzingen dat dit het gevolg is van zijn recente transplantatie", schreef het Amerikaanse ziekenhuis op het berichtenplatform X.

"De heer Slayman zal voor altijd worden gezien als een baken van hoop voor talloze transplantatiepatiƫnten over de hele wereld, we zijn zeer dankbaar voor zijn vertrouwen", klonk het nog in het bericht. Voorts betuigt het ziekenhuis hun medeleven aan de familie van Slayman.

De 62-jarige Rick Slayman onderging de transplantatie met de varkensnier midden maart. De operatie duurde zo'n 4 uur. 2 weken later werd Slayman uit het ziekenhuis ontslagen en mocht hij zijn herstel thuis voortzetten. De artsen veronderstelden dat de varkensnier zeker 2 jaar goed zou functioneren.Ā 

Slayman zei bij zijn ontslag uit het ziekenhuis dat het "een van de gelukkigste momenten" van zijn leven was. "Ik ben verheugd om weer tijd door te brengen met mijn familie, vrienden en geliefden, vrij van de last van dialyse die mijn levenskwaliteit al vele jaren heeft aangetast."

Ik zie het niet alleen als een manier om mezelf te helpen, maar ook als een manier om hoop te bieden aan de duizenden mensen die een transplantatie nodig hebben

Rick Slayman

"Ik zie het niet alleen als een manier om mezelf te helpen, maar ook als een manier om hoop te bieden aan de duizenden mensen die een transplantatie nodig hebben om te overleven", zei hij toen nog.

De varkensnier werd genetisch aangepast door varkensgenen te verwijderen en menselijke toe te voegen. Door deze aanpassing verbetert de werking van de nier voor de mens, volgens de artsen. De operatie werd gezien als een succes en door wetenschappers geprezen als een mijlpaal op het vlak van transplantaties.

Eerdere transplantatie met menselijke nier

Slayman leefde al enkele jaren met hypertensie en diabetes type 2. In 2018 kreeg hij een menselijke niertransplantatie, maar 5 jaar later kreeg hij complicaties.

Hij moest opnieuw aan de dialyse en verschillende operaties ondergaan. De artsen kregen daarom zijn toestemming om de experimentele operatie uit te voeren.Ā 

Inspiratie voor duizenden

De familie van Slayman herinnert hem als een "inspiratie voor velen". "Zijn nalatenschap zal er een zijn die patiƫnten en onderzoekers overal in de gezondheidszorg inspireert."

100.000 Amerikanen wachten op orgaantransplantatie

Volgens de Amerikaanse non-profitorganisatie United Network for Organ Sharing hebben meer dan 100.000 Amerikanen een levensreddende orgaantransplantatie nodig.

Elke dag sterven in de VS zo'n 17 mensen terwijl ze wachten op een orgaan. Nieren zijn het meest gevraagde organen voor transplantaties, volgens de organisatie.

Bij Slayman werd voor het eerst een varkensnier getransplanteerd, maar het is niet de 1e keer dat een varkensorgaan voor transplantatie bij een mens werd gebruikt. Eerder werd er een varkensnier succesvol getransplanteerd naar het lichaam van een hersendode man.

Er werden eerder ook varkensharten getransplanteerd naar 2 patiƫnten. Deze patiƫnten overleden allebei enkele weken na de transplantatie.

Meest gelezen