2 weken geleden nog is er voor de kust van Koksijde een bootje onderschept met bijna 40 vluchtelingen op weg naar Groot-Brittannië.
Jelle Houwen

Britse grenswacht wil Belgisch politieteam financieren in strijd tegen mensensmokkel via rubberbootjes

De Britse grenswacht is bereid om een team te betalen dat in ons land de strijd opvoert tegen mensensmokkelaars die vluchtelingen via rubberbootjes naar Engeland brengen. Die samenwerking is mogelijk dankzij een overeenkomst tussen de Britten en de politiezone Westkust. Maar omdat het nieuwe team ook elders aan de kust zou worden ingezet, moet ook de federale politie meewerken. Of die mee in het project stapt, blijft voorlopig onduidelijk.   

De politie van de zone Westkust heeft plannen om een Small Boat Team op te richten. Dat is een groep van 20 politiemensen gespecialiseerd in de strijd tegen mensensmokkelaars die werken via rubberbootjes. Met die bootjes brengen ze vluchtelingen van onze kust naar Groot-Brittannië, vaak in onveilige omstandigheden.

Het team zou ons land geen cent kosten. Politiezone Westkust berekende het nodige budget voor een periode van 1 jaar, zowel op vlak van personeel, transport, informatica en kantoorruimte. En de Britse grenswacht is bereid om alles te betalen. 

Een mogelijk knelpunt in de start van het project is de medewerking van de federale politie. Omdat het team ook elders aan de kust zou worden ingezet en langs de grens met Frankrijk, is het aangewezen dat ook zij meestappen in het verhaal en dat het team wordt samengesteld uit zowel lokale politiemensen als personeel van de federale politie. Alleen is daarover voorlopig nog niets beslist. 

Snelle reactie is nodig

Carl Decaluwé, gouverneur voor West-Vlaanderen, snapt niet waarom die beslissing op zich laat wachten. "2 weken geleden nog is er voor de kust van Koksijde een bootje onderschept met bijna 40 vluchtelingen op weg naar Groot-Brittannië. De inzittenden weigerden om mee te werken met de hulpdiensten en zijn uiteindelijk begeleid tot aan de Britse grens, waar de Britse Kustwacht het heeft overgenomen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Met de zomer in aantocht vrees ik ook dat het aantal pogingen om mensen over te zetten zal toenemen. Het zou dus goed zijn om snel actie te ondernemen."

"Ik hoop dat er de komende uren of dagen al een reactie komt van de federale politie en dat het antwoord positief zal zijn. Ik zie niet in waarom niet. De oprichting van het team kost niets en kan een belangrijk middel zijn in de strijd tegen mensensmokkel op zee."

Interessant voorstel

Intussen laat de federale politie weten dat het zeker een interessant voorstel is, maar dat ze eerst nog wat bijkomende informatie nodig heeft. An Berger: "We hebben het voorstel pas donderdag vernomen. We willen eerst nog preciezere informatie over de concrete uitwerking van het voorstel. We moeten ook nog aftoetsen of het wettelijk kan. Want het is niet alledaags dat de Britse grenswacht financiert in ons land en we moeten ook luisteren wat ze van ons verwachten. Daarna kunnen we dan zo snel mogelijk beslissen of we het al dan niet doen."

Meest gelezen