Archiefbeeld© BELGA

Politievakbond ziet rechtstreekse link tussen schietpartij in Lodelinsart en “budgettaire malaise” bij politie

Volgens Joery Dehaes (ACV Politie) is er een rechtstreeks verband tussen de budgettaire situatie bij de politie en de foutgelopen huiszoeking waarbij vorige maand een agent van de speciale eenheden om het leven kwam in Lodelinsart. Dat zei hij dinsdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De vakbonden waren er bijzonder scherp voor voogdijminister Annelies Verlinden (CD&V), maar ook voor de politiek in zijn geheel.

jvh
Bron: BELGA

De DSU (Directie Speciale Eenheden) van de federale politie viel op 18 maart een woning binnen in Lodelinsart, bij Charleroi. De agenten werden echter meteen onder vuur genomen. Een 36-jarige agent kwam om het leven, twee andere leden van de speciale eenheden raakten gewond. 

LEES OOK. Voorhechtenis verlengd van agent die aan onderzoek dodelijke huiszoeking in Lodelinsart wordt gelinkt

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden gaf twee dagen later tekst en uitleg in de Kamer. Ze benadrukte dat de DSU alleen maar doorgaat met een operatie als de nodige mensen en middelen voorhanden zijn. Lees: de huiszoeking in Lodelinsart gebeurde met voldoende manschappen en veiligheidsmateriaal. Ze benadrukte ook dat er dit jaar nog 50 extra medewerkers voor de DSU worden aangeworven, wat het kader op meer dan 90 procent brengt én meer is dan wat in 2022 binnen de regering is afgesproken. 

Maar de politievakbonden, die dinsdag/vandaag aan de beurt kwamen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, sparen hun kritiek op de minister niet. Volgens Joery Dehaes van ACV Politie is het personeelskader bij de DSU onvolledig ingevuld, terwijl de criminaliteit steeds zwaarder wordt. De POSA-eenheden van Gent en Charleroi (Protectie, Observatie, Steun en Arrestatie), moeten het zelfs maar met de helft van de voorziene manschappen stellen, klaagde hij aan. De DSU heeft elk jaar 11 miljoen euro nodig om het materiaal op peil te houden, maar krijgt slechts 7,7 miljoen. En Verlinden beloofde 1.600 rekruteringen per jaar, maar kwam vorig jaar maar aan iets meer dan 1.000, zei hij. 

Het noopt Dehaes tot de conclusie dat er wel degelijk een “causaal verband” is tussen de “malaise en besparingen” bij de politie en de feiten van 18 maart, hoewel het post-interventiedossier nog niet beschikbaar is. “Voor ons is er effectief een verband tussen besparingen, de toegenomen werklast en de personeelstekorten: die maken dat mensen tot het einde gaan om hun job uit te oefenen, en dat brengt risico’s met zich mee.”

LEES OOK. Vriendin neemt afscheid van doodgeschoten eliteagent Jonathan (36): “Ik voel geen woede, ik wist dat zoiets kon gebeuren”

De andere aanwezige vakbondsmensen waren iets voorzichtiger in hun conclusies, maar ook Thierry Belin van politievakbond NSPV wees op personeelstekorten bij de DSU. “Dat betekent dat het personeel dat er is vaker moet werken, dat de rustperiodes korter worden, dat er meer vermoeidheid is en dat het welzijn erop achteruitgaat. Maar zij kunnen zich geen moment van onoplettendheid veroorloven, want dat kan fataal zijn”, zei hij. Belin wees ook op de kogelwerende vesten bij de dienst, waarvan er sommige verouderd zouden zijn. “Ik stel de kogelvrije vest van de overleden collega niet in vraag, maar men laat agenten risico’s lopen, omdat men nadenkt met een rekenmachientje in de hand. dat is onaanvaardbaar.” 

Eigenlijk is er de voorbije legislatuur niet bespaard, maar juist zowat een half miljard euro extra geïnvesteerd in de politie. Maar tussen de bonden en de regering zit het scheef sinds die laatste de gunstige eindeloopbaanregeling voor agenten liet uitdoven en een met Verlinden afgesproken loonsverhoging gefaseerd moest worden ingevoerd. De liberale politievakbond VSOA stond de minister afgelopen weekend nog op te wachten aan het verkiezingscongres van CD&V in Mechelen.

LEES OOK. Jonathan (36), papa van twee, had geen schijn van kans toen voordeur openging: “De schutter schoot zijn hele magazijn leeg”

LEES OOK. Indrukwekkende beelden: collega’s vormen erehaag van 750 meter voor begrafenis van doodgeschoten eliteagent Jonathan (36)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER