Direct naar artikelinhoud
Werk

Vacatures raken nog moeilijker ingevuld: 130.000 openstaande vacatures

Vacatures raken nog moeilijker ingevuld: 130.000 openstaande vacatures
Beeld ANP XTRA

In het derde kwartaal waren er in België op honderd banen 3,6 vacant. In het tweede kwartaal ging het nog om 3,3 open vacatures per honderd jobs. Enkel in Tsjechië raken de vacatures nog moeilijker ingevuld. Dat blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van de Europese statistiekdienst Eurostat. Volgens het VBO raken gemiddeld iets meer dan 130.000 vacatures niet ingevuld.

De vacaturegraad meet het aantal vacatures op het totale aantal banen. In het derde kwartaal van 2017 bedroeg dat cijfer in de eurozone 1,9 procent, en in de Europese Unie 2 procent. In beide gevallen bleef het ongewijzigd ten opzichte van het tweede kwartaal.

In België steeg de vacaturegraad dus van 3,3 naar 3,6 procent. Koploper Tsjechië kende een grotere toename van het aandeel vacatures dat niet ingevuld raakt: van 3,6 naar 4,1 procent.

Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, volgt op de derde stek met 2,7 procent. Nederland staat op plaats zes (2,5 procent). Frankrijk staat niet in de tabel omdat de Franse cijfers niet vergelijkbaar zijn.

Bouwsector

Zowel in de bouw en industrie (vacaturegraad 2,9 procent) als in de dienstensector (4,7 procent) geraken vacatures moeilijk ingevuld in ons land.

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) schreeuwen de werkgevers om mensen die ze niet vinden. "De situatie is nijpend", dixit VBO-directeur-generaal Bart Buysse. Het VBO bepleit een reeks van maatregelen om de vacaturegraad in ons land terug te dringen. Zo vormt het huidige model van anciënniteitsverloning "een rem" om mensen aan te werven. Er moet worden ingezet op opleiding, heroriëntering en activering maar ook op onderwijs, zo vindt de werkgeversorganisatie.

"We geven werkgevers ook de raad om voor de invulling van vacatures open te staan voor werkzoekenden die misschien niet honderd procent aan het gezochte profiel beantwoorden, maar die mits enige opleiding en begeleiding via de bemiddelingsdiensten of via het bedrijf zelf en mits de nodige inloopperiode toch kunnen worden klaargestoomd voor de job", aldus nog Buysse.