© Dirk Kerstens

Huisvestingsproject met kant-en-klare kamers moet samenwonen stimuleren

Nog maar een paar weken en Yust in Berchem is klaar. Yust is een innovatief design- en huisvestingsproject dat samenwonen stimuleert en sociaal isolement wil tegengaan. Opvallend: u kunt er kant en klare kamers huren voor slechts een paar maanden.

Greg Van Roosbroeck

Stel: u bouwt een huis en moet enkele maanden overbruggen omdat het nog niet helemaal klaar is. Of u zoekt een tijdelijk onderkomen voor een van de expats van uw werkgever. Of minder spannend: u bent net gescheiden en hebt nood aan een verblijf van een halfjaar om het zaakje privé weer op orde te krijgen.

Het zijn maar een paar voorbeelden van klanten die onderdak kunnen vinden in het gigantische gebouw van Yust in de Coveliersstraat in Berchem, in de schaduw van brouwerij De Koninck. Het pand zal bestaan uit hotelkamers, maar ook uit appartementen die je kunt huren voor een paar maanden.

“We focussen ons op een nieuwe stijl van wonen in de stad”, zegt concept developer Louis Claes. “Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst nog veel meer singles dan nu een betaalbare woonst zullen nodig hebben. Daar willen we met ons gebouw aan tegemoetkomen.”

Grote en kleine variant

Het prijskaartje van de hotelkamers hangt af van het aantal personen dat u meebrengt. Yust heeft verzorgde gemeenschappelijke slaapkamers die tot acht personen kunnen herbergen. Maar u kunt ook een gewone tweepersoonskamer boeken, een gezinskamer voor vier personen en zelfs een luxueuze suite.

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

“De long stays, de kamers die beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld expats, hebben we in twee soorten onderverdeeld”, zegt Claes. “Het kleine type start vanaf 709 euro per maand, het grote type 879 euro. Daar komt nog 100 euro bij voor het gebruik van water, elektriciteit, verwarming, wifi, airconditioning en televisie. De kamers zijn volledig gemeubeld en hebben alle faciliteiten waarover een appartement vandaag moet beschikken, zelfs het bedlinnen wordt wekelijks gewassen.”

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

Wassalon

Het Yust-complex bestaat niet alleen uit woonruimtes. Zoals het een gebouw van de toekomst betaamt, zijn in het pand ook gemeenschappelijke ruimtes ondergebracht. Een uitstekend middel tegen vereenzaming. Op de benedenverdieping komt daarom een restaurant, koffiebar, vergaderzaal, coworkingruimte en zelfs een wassalon. Cohousing ten voeten uit.

Extra handig is de kluiscombinatie van BringMe. Daar kunt u bestelde pakketjes in laten plaatsen. “Uitgaven nazien, contact met de receptie en de klusjesman, inschrijven voor binnenhuisevents zullen allemaal via een voor Yust ontwikkelde applicatie verlopen”, zegt Claes. “Ook die zijn de toekomst als je wil wonen in een grote stad.”

© Dirk Kerstens

Dakterras

Het complex is nu nog een werf, maar vanaf 1 maart moeten alle ruimtes van het gigantische gebouw open zijn voor gebruik. Het pronkstuk van Yust moet de bovenste verdieping worden. Daar wacht een imposant groen dakterras met een vergezicht over Antwerpen. “Dat wordt niet enige groene gedeelte”, belooft Claes. “Er komt ook een patio met verticale groene plantenwand van liefst 200 vierkante meter in oppervlakte en een verwarmd buitenterras.”

Het Yust-project in Antwerpen is het allereerste in een hele rij. Yust Brussel is gepland voor eind 2022 en Yust Luik voor begin 2023. Nog later willen de Antwerpenaars naar het buitenland. “Bedoeling is dat er een soort netwerk ontstaat waarbij je bijvoorbeeld twee maanden in de Amsterdamse Yust verblijft om daarna enkele weken in Yust Brussel te logeren”, kijkt Claes al vooruit.