Direct naar artikelinhoud
Literatuurprijs

Annelies Verbeke schrijft beste Nederlandstalige kortverhalenbundel

Annelies Verbeke haalde het van Vonne van der Meer en Joubert Pignon.Beeld Veerle Frissen

De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke is bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs voor haar boek Hallelujah. De onderscheiding gaat jaarlijks naar de beste Nederlandstalige kortverhalenbundel. Verbeke haalde het van medegenomineerden Vonne van der Meer (Brood, zout, wijn) en Joubert Pignon (Mooie, lieve schat).

De jury prijst de vijftien verhalen uit Halleluja, verschenen bij uitgeverij De Geus, als “een doorwrochte bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaardige eigenaardigheden en personages om in je hart te sluiten – en soms ver van je vandaan te houden”. Uitgeverij De Geus vult aan: “In de vijftien verhalen in Halleluja ontdekken de personages dat elk begin een einde in zich draagt en dat een einde vaak, maar niet altijd, een nieuw begin inluidt.” 

In Hallelujah duiken zowel fitnessverslaafden, bewoners van een aankomstwijk als overspeligen op. “Verbeke verwerkt de lapjes ervaringen en inzichten tot een veelkleurig patchwork, dat soms confronterend is, maar op een bepaalde manier het echte leven nabootst en daarom ook troost biedt”, schreef deze krant. 

Kortverhaal

Het is de eerste grotere literaire prijs voor Verbeke na diverse nominaties, onder meer voor de ECI Literatuurprijs. Verbeke maakt zich al meer dan een decennium sterk voor het volgens haar vaak veronachtzaamde genre van het kortverhaal. Verbeke strijkt een geldbedrag op van 7.336 euro. Deze som is integraal gefinancierd via crowdfunding en de hoogte ervan wisselt elk jaar. 

De J.M.A. Biesheuvelprijs is een eerbetoon aan de nog levende Nederlandse schrijver J.M.A. Biesheuvel, die met zijn absurdistische, autobiografische verhalen vol verbeeldingskracht het genre volop armslag gaf. Vorig jaar ging de prijs naar Maarten ‘t Hart voor De moeder van Ikabod