Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rik Devillé vraagt ontslag van aartsbisschop Terlinden: drie daders van seksueel misbruik op kieslijst voor adviesraad

Priester Rik Devillé: 'Drie daders die verschillende minderjarige slachtoffers hebben misbruikt. Een schande'Beeld Photo News

Priester Rik Devillé wil dat aartsbisschop Luc Terlinden ontslag neemt, omdat er op de kieslijst van de priesterraad drie bekende daders van seksueel misbruik staan. Dat is een orgaan dat de aartsbisschop adviseert. Het aartsbisdom spreekt van ‘een ernstige, structurele fout’.

en

“Ik kon het niet geloven toen de kieslijst in mijn brievenbus viel: drie daders die verschillende minderjarige slachtoffers hebben misbruikt. Een van hen is voor het gerecht gebracht, voor de twee anderen werd minstens een dading (het contract waarin de financiële vergoeding voor het misbruik wordt vastgelegd, red.) afgesloten. De laatste dading was amper een week geleden. Een schande”, zegt Rik Devillé, de oprichter van de werkgroep mensenrechten in de kerk.

“Als deze informatie klopt, dan is dat een ernstige, structurele fout”, reageert Geert De Kerpel, woordvoerder van aartsbisschop Luc Terlinden. Hij kan niet bevestigen of er daders op de lijst staan, maar trekt de verklaringen van Devillé niet in twijfel.

‘Ernstige structurele fout’

In De Ochtend op Radio 1 legde De Kerpel nog uit dat de lijsten automatisch worden opgesteld, en dat de priesters zich dus niet zelf kandidaat stellen. De betrokken priesters wisten ook niet op voorhand dat ze op de lijsten zouden staan. Bovendien weten enkel de verantwoordelijken van het bisdom met wie er een dading werd afgesloten, de mensen die de lijst opstelden weten dat niet.

Dat is echter geen excuus, zegt hij. “We hadden het moeten weten. Het was een ernstige structurele fout, een tussenschakel had de namen moeten overlopen en had die mensen moeten laten schrappen”, aldus de woordvoerder. “Aartsbisschop Terlinden biedt zijn excuses aan. We moeten dit ten gronde en structureel aanpakken en remediëren.” Zo moeten de lijsten beter gecontroleerd worden, en het kan ook een optie zijn om priesters op voorhand te laten weten dat ze op de lijst zullen staan, zodat ze zich zelf kunnen laten schrappen.

Halverwege mei moeten de kieslijsten teruggestuurd worden, dan pas zal duidelijk zijn wie de verkozenen zijn. Als iemand verkozen zou worden die inderdaad bekend is als dader van misbruik, zal aartsbisschop Terlinden zijn aanstelling weigeren, aldus De Kerpel.

Ontslag

Voor Rik Devillé zijn excuses niet voldoende. Hij wil dat aartsbisschop Luc Terlinden ontslag neemt, zeg hij bij VRT NWS. “Je kan de schuld niet leggen bij fouten van medewerkers. Je ondertekent toch geen documenten waarvan je niet weet wat er in staat”, klinkt het. “Als Terlinden consequent is, neemt hij ontslag. Dat hoort zo in een democratische samenleving.”

“Dit is opnieuw zo zwaar voor alle slachtoffers. Waarom moet zij nog steeds zoveel lijden?”

Geen priesterlijke taken

De Kerpel benadrukt nog dat de personen in kwestie op pensioen zijn, en dus geen priesterlijke taken meer uitvoeren. Toch stonden ze nog op de lijst van priesters. “Wanneer priesters veroordeeld zijn of er een dading wordt afgesloten, stellen we steeds de vraag aan het Vaticaan of ze teruggebracht moeten worden naar de lekenstaat. Wij zijn daar steeds voorstander van, maar de bisschop hier kan dat niet beslissen”, aldus de woordvoerder. Voor de priester die een week geleden een dading afsloot, ligt de aanvraag momenteel voor in het Vaticaan.