Dansend duo probeert horloge te stelen van burgemeester Francesco Vanderjeugd: achttien maanden cel gevorderd

Francesco Vanderjeugd stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak. De foto van het horloge is een themabeeld.© Stefaan Beel, Shutterstock

Oostende/Staden -

In een Oostends café kwamen twee mannen rond Francesco Vanderjeugd (Open VLD) dansen. De mannen probeerden tevergeefs de horloge te stelen van de burgemeester van Staden. Nu riskeren ze elk achttien maanden effectieve celstraf.

Arne Franck en Levi Verbauwhede

In de nacht van 8 op 9 september vorig jaar was Francesco Vanderjeugd aanwezig in café Copador in de Oostendse Langestraat. Open VLD hield in die periode haar jaarlijkse fractiedagen in de stad. Op een bepaald moment kwamen twee mannen dicht om de 36-jarige burgemeester van Staden heen dansen. Het bleek om een afleidingsmanoeuvre te gaan, want het volgende moment greep het duo de linkerarm van Vanderjeugd vast in een poging om zijn horloge te stelen.

De diefstal mislukte waarop Marokkaan Mohammed A. (19) en Algerijn Yassin B. het hazenpad kozen. Rond twee uur sprak Vanderjeugd zelf een politiepatrouille aan in de Langestraat. Hij vertelde wat hem overkwam en de feiten waren duidelijk te zien op camerabeelden in het café. Op de stadscamera’s was te zien hoe de daders op straat twee kompanen aanspraken.

Georganiseerde dievenbende

Het parket vermoedt dat de beklaagden deel uitmaken van een georganiseerde dievenbende. “Bij hun arrestatie hadden ze halskettingen met beschadigde slotjes bij zich”, verduidelijkte de procureur. “Ze hadden die duidelijk afgerukt. En op hun gsm’s stonden foto’s van halskettingen en dure horloges. Onder wisselende identiteiten kwamen ze al in meerdere Europese landen met het gerecht in aanraking.”

De verdediging legde uit dat de beide mannen illegaal in België verblijven. “Mijn cliënt stal om te overleven”, pleitte Fabienne Desmet, de advocate van A. “Hij heeft spijt over de feiten.” De advocate vroeg om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis, die intussen zeven maanden duurt. Ook Jorn Vermick, de advocaat van B., vroeg om de voorhechtenis als voldoende te beschouwen. B. liep in Frankrijk al zeven veroordelingen op.

“Emotionele waarde”

Francesco Vanderjeugd stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak. Hij was ook niet aanwezig in de rechtbank. Toch laat het voorval sporen na. “Die horloge deed ik mezelf cadeau voor mijn dertigste verjaardag, er hangt wel een emotionele waarde aan vast. Het zou jammer zijn mocht ik die kwijtgeraakt zijn.”

“We waren ons aan het amuseren toen er zich plots twee mannen kwamen opdringen”, vertelt hij. “Ze begonnen te duwen en het leek alsof ze aan het dansen waren. Maar dat was slechts een afleiding.”

“Intussen hadden ze het slotje van mijn horloge al losgetrokken. Het ging heel snel. Toen ik doorhad, was mijn horloge al bijna over mijn pols. Ik heb ze weggeduwd en nadien politie op straat aangesproken. Die hield de twee mannen staande. Toen vonden ze allerlei gestolen voorwerpen in hun rugzak. Ze hadden blijkbaar al meerdere zaken ontfutseld.”

De uitspraak volgt op 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen