Deze week werden inwoners van het eiland Ruang geëvacueerd naar het eiland Tagulandang (foto 1 mei).
Foto: Belga

Indonesië gaat 10.000 mensen permanent verhuizen vanwege vulkaan Ruang

Indonesië gaat ongeveer 10.000 inwoners van het vulkaaneiland Ruang permanent verhuizen. Gevreesd wordt dat de zeer actieve vulkaan in de nabije toekomst nog meer schade zal aanrichten. Afgelopen dinsdag barstte de Ruang-vulkaan opnieuw uit, waardoor de noodtoestand moest worden uitgeroepen. Er steeg een aswolk op van zo'n 5 kilometer hoogte.

Ruang is het meest zuidelijke eiland van de Sangihe-archipel, voor de kust van de Indonesische provincie Noord-Sulawesi. Het is een vulkaaneiland van ongeveer 4 op 5 kilometer groot.

De kegelvormige Ruang-vulkaan is 725 meter hoog, de top bestaat uit een grote krater met een lavakoepel. De Ruang is erg actief: in de laatste 200 jaar waren er een twaalftal explosieve uitbarstingen.

Dinsdag barstte de Ruang opnieuw uit. Er steeg een aswolk van ongeveer 5 kilometer op, de overheid riep de noodtoestand uit. De provinciale luchthaven in Manado ging dicht en er werd ook gewaarschuwd voor een tsunami als delen van de berg zouden instorten.

Een tweetal weken geleden barstte de vulkaan al eens uit, met hoge aswolken en gloeiende lavastromen. Ongeveer 800 mensen die op de flanken wonen, moesten tijdelijk hun huizen verlaten. Eerst moesten ze naar het eiland Tagulandang. Maar omdat de aswolken ook daar veel schade aanrichtten, moesten ze naar de provinciehoofdstad Manado, op het vasteland van Noord-Sulawesi.

Afgelopen dinsdag barstte de Ruang opnieuw uit, met kilometershoge aswolken als gevolg (foto 1 mei 2024).
Foto: Belga

"Eenvoudige maar permanente bewoningen" op het vasteland

De Indonesische regering heeft nu beslist om het eiland permanent te ontruimen. Er zijn ernstige zorgen over de gevaren van bewoning op Ruang in de toekomst, zei een minister gisteren. De bijna 10.000 bewoners van het eiland krijgen elders een nieuw onderkomen.

In Bolaang Mongondow, op het vasteland van Noord-Sulawesi, worden "honderden eenvoudige maar permanente" huizen gebouwd om de verhuizingen te vergemakkelijken, zei coördinerend minister Muhadjir Effendy. "Volgens de instructies van president Joko Widodo zullen we huizen bouwen die voldoen aan de rampennormen."

Ring van vuur

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone ter wereld. Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen komen er vaak voor. Verspreid over heel Indonesië zijn bijna 130 vulkanen actief.

De laatste uitbarsting van de Ruang vond plaats in 2002. Meer dan 150 jaar geleden veroorzaakte de vulkaan al eens een heftige tsunami. Daarbij stierven 400 mensen.

Meest gelezen