Relschoppers richten blokkades op, waardoor mensen niet meer de juiste zorgen krijgen.
Foto: Getty Images

Rellen op Nieuw-Caledonië gaan onverminderd voort: 6 doden, meer dan 200 arrestaties 

In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, zijn ondertussen al 6 mensen omgekomen bij de rellen tegen de stemming van een grondwetswijziging die Franse onderdanen meer stemrecht geeft. Relschoppers hebben op verschillende plekken blokkades opgeworpen. Volgens de regering bevindt het eiland zich op een "destructief pad". "Blokkades van de relschoppers kosten mensenlevens, mensen hebben geen toegang tot zorgen of voedsel", klinkt het. 

Gisterenochtend zijn nog eens 1.000 Franse politieagenten gearriveerd op het eiland. Die worden nu ingezet bovenop de 1.700 die er al waren. Met de extra politiekracht zijn de Franse autoriteiten vastberaden om de situatie weer onder controle te krijgen. 

Maar volgens de burgemeester van Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, is de situatie er de afgelopen dagen niet op vooruitgegaan. Integendeel, "we zijn nog ver verwijderd van een terugkeer naar rust", zegt burgemeester Sonia Lagarde aan de Franse zender BFMTV. 

"We kunnen zeggen dat we ons in een belegerde stad bevinden", verklaarde ze, voordat ze verwees naar de komst van nieuwe versterkingen die "wat tijd moeten krijgen om hun werk te doen".

Ondertussen zijn er bij de rellen al zeker 6 doden gevallen. Volgens de Franse autoriteiten gaat het om 2 politieagenten en 3 jonge Kanaken, de inheemse bewoners van het eiland. Over de 6e persoon, die vanmorgen is omgekomen, is nog weinig bekend. Daarnaast zijn er honderden gewonden gevallen, meer dan 200 mensen zijn gearresteerd. 

Wat is er aan de hand in Nieuw-Caledonië?

Op Nieuw-Caledonië is de noodtoestand van kracht nadat er maandag rellen waren uitgebroken. Het leger is ingezet, een avondklok is van kracht en er is een verbod op het sociale mediaplatform TikTok.

De rellen zijn een reactie op de goedkeuring van een grondwetswijziging door de Franse Assemblée Nationale, het Lagerhuis van het parlement. Die wijziging zou ervoor zorgen dat iedereen die minstens 10 jaar in Nieuw-Caledonië woont, mag stemmen in de provinciale verkiezingen. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

In de praktijk gaat het over 25.000 kiezers, vooral Fransen. Tegenstanders zeggen dat de nieuwe regeling ervoor zou zorgen dat de stem van de oorspronkelijke bewoners minder gehoord zal worden. Voorstanders argumenteren dat de verkiezingen zo democratischer worden.

"Blokkades kosten mensenlevens"

De steeds groter wordende schade en de blokkades die door relschoppers worden opgeworpen, maken het de lokale bevolking moeilijk om zich veilig te verplaatsen om gebruik te maken van gezondheidszorg of om voorraden in te slaan. 

Ook de lokale autoriteiten maken zich zorgen om de impact van de blokkades. "Er vallen al doden, niet door het zware geweld, maar omdat ze geen toegang hebben tot zorg of tot voedsel", aldus de plaatselijke minister van Ambtenarenzaken, Vaimu'a Muliava. 

"Maak de wegen vrij, laat de dokters en verpleegkundigen de mensen helpen. Nog een dag meer, dat zal te veel zijn." De bevolking is "elkaar aan het doden", meent hij nog.

De afgelopen week zijn verschillende winkels en andere gebouwen geplunderd en platgebrand. Verschillende wegen zijn geblokkeerd, maar toch is er volgens de minister nog geen sprake van schaarste. "Maar dat zal wel gebeuren als we op dit destructieve pad verder gaan".

De regering roept op tot "rede". "Hoewel de sociale onvrede die wordt geuit, begrijpelijk is, straffen jullie jezelf met de vernietiging van bedrijven en infrastructuur", aldus de minister.

3.000 reizigers vast

Intussen zitten meer dan 3.000 mensen vast, omdat er niet langer commerciële vluchten naar en van de eilandengroep ingelegd worden. Het gaat om mensen die vastzitten op het eiland, maar ook om reizigers die geblokkeerd zitten in Singapore of Tokio.

Sinds dinsdag vliegen de luchtvaartmaatschappijen niet meer op Nieuw-Caledonië. Australië en Nieuw-Zeeland bereiden vandaag wel een repatriëring voor van hun landgenoten.

Meest gelezen