Schotse regering overleeft vertrouwensstemming

De ontslagnemende eerste minister Humza Yousaf© via REUTERS

De Schotse regering heeft woensdag een vertrouwensstemming in het regionale parlement overleefd. De motie van wantrouwen van oppositiepartij Labour werd met 70 stemmen tegen 58 verworpen.

blg

De motie kwam er nadat eerste minister Humza Yousaf, van de Scottish National Party (SNP), maandag had aangekondigd dat hij zou opstappen. De 39-jarige Yousaf was onder vuur komen te liggen nadat hij een coalitie met de Scottish Greens had opgezegd, onder meer door een geschil over het afzwakken van de Schotse klimaatdoelstellingen.

Labour hoopte met de vertrouwensstemming de minderheidsregering ten val te brengen en zo nieuwe verkiezingen af te dwingen. Door het verwerpen van de motie van wantrouwen krijgt SNP de mogelijkheid om zelf de opvolger van Yousaf aan te duiden.

Kandidatuur

SNP-leden kunnen nog tot 6 mei hun kandidatuur indienden voor het leiderschap van de Schots-nationalistisch partij. De nieuwe partijleider wordt meteen ook eerste minister. Humza Yousaf blijft de regering leiden tot er een opvolger is gekozen.

De partij zit momenteel in woelig water, onder meer omdat ook de fraudezaak tegen de echtgenoot van voormalig voorzitter Nicola Sturgeon blijft aanslepen. Hij zou partijgeld verduisterd hebben.