dinsdag 21 augustus 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De buren willen het groen in hun omgeving niet gerooid zien worden. Serge Minten

Buren boos over kappen bosje langs Koning Boudewijnlaan

70 bezwaarschriften tegen nieuwe woonblok

Hasselt

De buren uit de Hasseltse Veldmansbrugstraat, Willekensmolenstraat en de buurt van het Sint-Janspleintje en de Congostraat zijn petities gestart tegen de bouw van 79 appartementen en een kantoorruimte op de plek waar vandaag een bosje staat. Daarvoor loopt een aanvraag voor bouwvergunning van projectontwikkelaars Kolmont en Limburgse Villabouw. Van het openbaar onderzoek dat nu loopt, maken de buren gebruik om ook bezwaarschriften te gaan indienen.

“We zijn boos. Echt boos”, zegt Erik Quanten namens de buurtbewoners. “Omdat het bosje zal sneuvelen, omdat de verkeersdrukte hier zal toenemen én omdat de borden haast verstopt zaten in het groen. We waren enorm verrast door het nieuws.”

Volgens Quanten mag de stad zeker 70 bezwaarschriften verwachten. “We hopen echt dat ze dit project terugschroeven en eventueel een grondruil met de huidige brandweersite aanbieden aan de ontwikkelaars. Zo kunnen zij alsnog bouwen in de buurt en blijft het bosje bewaard. Dat zullen wij als buren dan opruimen. Want hoewel we vandaag niet in het bosje komen, biedt het ons wel een groene buffer tegen het verkeer op de Koning Boudewijnlaan.”

Quanten stelt zich ook vragen bij de bewering van de immogroepen dat het bos maar 44 bomen zou tellen. “Dat zijn alleen de bomen met een omtrek van minimum één meter. Zij moeten gecompenseerd worden. Het perceel bestaat uit minstens twee keer zoveel bomen. Bovendien denken we niet dat de Veldmansbrugstraat geschikt voor veel meer autoverkeer.”

Niet minder groen

Ook PvdA schaart zich achter het burenprotest en lanceerde op sociale media al een oproep om schepen Tom Vandeput (CD&V) te mailen over het bouwproject. “Dit is het zoveelste stukje groen dat verdwijnt in Hasselt”, zegt Kim De Witte (PvdA). “Het behoud van groen lijkt voor het huidige stadsbestuur echt geen prioriteit. Er is nochtans voldoende ruimte in de stad voor extra bewoners. Denk maar aan de vele leegstaande woningen en appartementen of aan de oude brandweersite”, zegt ook De Witte. “Ook daar is nog plaats voor 79 woongelegenheden. Bovendien is ook naast de oude Brandweersite nog plaats, want die gronden zijn eigendom van het AGB. De stad kan toch voorstellen aan de eigenaars van het Veldmansbos om de grond te ruilen, zodat dit bos niet moet worden gekapt.”

Schepen van Wonen Tom Vandeput blijft er stoïcijns onder: “Wij willen als stad niet meegaan in politieke spelletjes van oppositiepartij PvdA.”

“Dit is een privaat stuk bouwgrond dat sinds jaren zo gecatalogeerd staat”, vult stadsingenieur Marc Swyngedouw aan. “Het openbaar onderzoek is nu lopende, de gele affiches hangen correct uit en iedereen die dat wenst kan zijn of haar bezwaren indienen bij de stadsadministratie. Daarna zullen de bevoegde stadsdiensten het dossier beoordelen op basis van inhoud, architectuur en het aan het wettelijk kader toetsen.” 

Leefbaar

“Mensen met vragen mogen ook ons contacteren op info@komont.com”, zegt Michel Verhoeven van bouwontwikkelaar Kolmont, die nog benadrukt een volwaardig alternatief te willen voorzien voor het bosje. “Een parkje dat open is voor de Hasselaar. Hasselt is de hoofdstad van Vlaanderens meest groene provincie en ook voor ons moet dat zo blijven.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws