Kevin (38) op slag gedood bij openslijpen van oude obus: “Het was een enorme knal”

© gsd/*

Een oorverdovende knal, een tweede knal en dan een rookpluim. De buren van Grondwerken Braekevelt in het West-Vlaamse Tielt wisten meteen dat daar iets grondig fout was gegaan. Maar dat medezaakvoerder Kevin Braekevelt (38) op slag gedood werd bij het openslijpen van een oude obus, dat konden ze amper geloven.

Geoffrey Sabbe, Dirk Coosemans en Yves Barbieux

Rond halfvier was Kevin Braekevelt het terrein opgereden van het bedrijf dat hij samen met zijn vader runde. Hij had een vrachtwagen met bouwafval mee, opgehaald op een werf in Oostrozebeke. Op de werf had hij ook een obus uit de Eerste Wereldoorlog gevonden, die hij ook meenam. Overtuigd dat het ding geen kwaad meer kon aanrichten, besloot Kevin Braekevelt het met een slijpschijf open te snijden.

Het springtuig ontplofte toch, en Kevin had geen schijn van kans. Hij was op slag dood. De ravage in de loods was onbeschrijfelijk, overal lag geel poeder over de vloer verspreid. Ontmijningsdienst Dovo werd ter plekke geroepen, maar kon ­alleen nog de scherven van het ontplofte tuig oprapen.

Buurman Rafael Dejonckheere had het slachtoffer even voordien het terrein zien oprijden. Hij kende Kevin Braekevelt al jaren. “Hij zwaaide nog naar mij. Een half uur later weerklonk een enorme knal. Ik was aan het bosmaaien. Ik zag de ruiten van de loods waarin ik Kevin had zien verdwijnen, daveren.”

Een rookpluim steeg uit de ingang op. Twee werknemers van het bedrijf kwamen roepend en tierend het terrein opgelopen. “Kevins schoonbroer kwam naar mij toegelopen. Hij riep dat ik de hulpdiensten moest opbellen. Kevin is dood, zei hij.”

Ongewoon in de streek

De verslagenheid bij de familie is groot. Gisteren wou niemand van hen reageren. Wim, de vader van Kevin, verkeerde in shock en moest ter plekke verzorgd worden. “Kevin was een goeie gast, een joviale kerel en een harde werker”, zeg Yves, die het bedrijf naast dat van Kevin en Wim Braekevelt runt. “Dit is een heel ongewoon incident. In deze hoek van West-Vlaanderen worden we haast nooit geconfronteerd met bommen uit de oorlog.”

Dat bevestigt burgemeester Karel De Clerck van Oostrozebeke, waar de fatale obus werd opgehaald. Het drama raakt hem persoonlijk: “Nauwelijks een paar uur voor de feiten zat Wim, de vader van Kevin, hier bij mij voor het afhandelen van een ander dossier. Hij trok blij terug naar huis. Zonder te vermoeden dat hij zijn zoon diezelfde namiddag nog in zulke dramatische ­omstandigheden zou verliezen. Het moet verschrikkelijk zijn.”

Kevin Braekevelt woonde in Meulebeke. Toen zijn vader enkele jaren geleden het bedrijf, gespecialiseerd in grondwerken, de aanleg van terrassen en het verhuren van containers oprichtte, stond hij er meteen mee aan het roer. Hij laat een zoon en een dochter uit een vorige relatie na. Zijn zoon werd overigens in het ziekenhuis opgenomen na de salmonellavergiftiging die meer dan 100 kinderen ziek maakte. In 2012 was Kevin nog aan de dood ontsnapt toen hij op de E17 in Kortrijk moest uitwijken voor een ongeval. Hij raakte daarbij klem in de stuurhut van zijn truck en de brandweer had een halfuur nodig om hem te bevrijden.

“Wat een drama”, zegt buurman Rafael. “Ze hadden hier nog ­zoveel plannen met het bedrijf. Komt daar ooit nog iets van in huis?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer