© gvdv

Lijsttrekker moet wijken voor jongste burgemeester van het land: “Het kon niet anders”

Maaike De Rudder wordt in Sint-Gillis-Waas de jongste burgemeester van het land, ze is amper 25. Voor huidig burgemeester en lijsttrekker Chris Lippens is geen plaats in het bestuur. “Het kon niet anders”, zegt De Rudder.

mg

CD&V en sp.a-Groen kwamen zondagavond laat tot een akkoord. Maar de groene onderhandelaars hadden wel een duidelijke eis voor de christendemocraten: verjonging van het bestuur was nodig. Daarvoor moest lijsttrekker en huidige burgemeester Chris Lippens wijken. Zelf vindt hij dat bijzonder jammer. “We zijn met CD&V inderdaad onze absolute meerderheid kwijt, maar ik was als lijsttrekker toch kandidaat-burgemeester”, reageert Lippens. “Ik had graag nog een jaar burgemeester geweest, samen met Maaike, om nadien de fakkel aan haar door te geven.”

Het was Groen dat aandrong op een burgemeesterswissel. “Voor onze coalitiepartner kon Chris Lippens niet aanblijven. Het gaat niet om zijn persoon, maar Groen wou verjonging”, zegt Maaike De Rudder. “Het is dus niet onze keuze geweest dat Chris geen burgemeester mocht worden. We vinden het ook bijzonder jammer.”

Lippens haalt aan dat hij een mooi aantal voorkeurstemmen had, 1.602 inwoners kleurden de bol naast zijn naam. Dat is het meeste aantal voorkeurstemmen voor CD&V. Maaike De Rudder haalde er 918, het derde beste resultaat van de partij.

Jong, met ervaring

De Rudder is jong, maar geen groentje in de politiek. Op haar negentiende zetelde ze voor het eerst in de gemeenteraad, op haar 21e kreeg ze een schepenpost. Ze werd verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugd en Financiën. En nu wordt ze de eerste vrouwelijke burgemeester van haar gemeente. “Daar ben ik oprecht fier en blij om. Ik voel een grote steun van de partij”, zegt ze. Ze was van jongs af aan al bezig met politiek. “Mijn grootvader, Willy De Rudder, is ook nog burgemeester geweest. En mijn andere grootvader was schepen. Het zat altijd al in de familie”, zegt De Rudder.

Ze zal haar job in het onderwijs opgeven wanneer ze burgemeester wordt. De Rudder wil vooral inzetten op een nieuw mobiliteitsplan en de meerjarenbegroting. “Ik heb al veel moeilijkheden gekend als schepen van Financiën en ben het gewoon om beslissingen te nemen’, aldus De Rudder. ‘Maar ik moet natuurlijk nog veel leren en zal steunen op mijn collega’s.”

N-VA de grootste, toch oppositie

De coalitievorming krijgt kritiek van N-VA, die met stemmenkanon Koen Daniëls (2.350 voorkeurstemmen) de grootste partij werd in Sint-Gillis-Waas. Vlaams parlementslid Daniëls had het meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten, zijn partij haalde tien zetels binnen. Hij had zowel aan CD&V als aan sp.a-Groen gevraagd om met hem te praten over een coalitievorming, maar geen een van beide partijen ging daarop in.

© gvdv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER